Nästan alla ministrar tappar i förtroende: ”Stor utmaning för regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

I princip alla ministrar i regeringen tappar i förtroende visar en ny mätning från opinionsinstitutet Novus. Störst är tappet för statsminister Stefan Löfven (S) och flera andra ministrar som synts mycket under coronakrisen och i debatten kring brottsligheten. – Det är en stor utmaning för regeringen att få ett förtroende för sin politik när vi ser en sådan nedgång i förtroende hos ministrarna, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Under vårens coronakris ökade förtroendet för regeringen och ministrarna, men den uppgången är nu bruten.

I Novus senaste mätning över ministrarnas förtroende backar alla förutom högskoleminister Matilda Ernkrans (S). Men bara tre procent av de tillfrågade har förtroende för henne.

Löfven toppar fortfarande

Statsminister Stefan Löfven toppar fortfarande listan över vem i regeringen som svenskarna har högts förtroende för, men han tappar signifikant jämfört med den senaste undersökningen i juni.

Av de tillfrågade svarar 35 procent att de har stort eller ganska stort förtroende för statsministern, vilket är ett tapp med fem procentenheter.

Även inrikesminister Mikael Damberg (S), kulturminister Amanda Lind och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) backar signifikant.

– Det överraskar mig att i princip alla ministrar tappar. Vi ser ingen som går framåt. Det tycker jag är rätt uppseendeväckande, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

”Ny situation i Sverige”

Han menar att mätningen kommer i en period då svenskarnas oro för corona som en nationell kris sjunker och i stället ersätts av en rädsla för den ökade brottsligheten. De ministrar som synts mest i coronahanteringen och i debatten kring brott och straff återfinns bland dem som tappar mest, enligt Torbjörn Sjöström.

 – Vi går över i en ny situation i Sverige där oron inte är primärt kring hur farlig den globala pandemin är. Nu handlar det mer hur vi ska klara oss framåt, säger han.

Förtroendet för ministrarna

Så stor andel av de tillfrågade har mycket eller ganska stort förtroende för ministrarna. Förändringen jämfört mot tidigare mätning angivet inom parentes.

Stefan Löfven (S): 35 procent (-5)

Magdalena Andersson (S): 31 procent (-3)

Peter Hultqvist (S) 27 procent (-3)

Ann Linde (S): 23 procent (-2)

Anders Ygeman (S): 22 procent (-5)

Lena Hallengren (S): 19 procent (-3)

Mikael Damberg (S): 19 procent (-8)

Morgan Johansson (S) 18 procent (-2)

Ibrahim Baylan (S): 17 procent (-1)

Ardalan Shekarabi (S): 14 procent (-3)

Anna Ekström (S): 14 procent (-1)

Peter Eriksson (MP): 11 procent (-2)

Isabella Lövin (MP): 11 procent (-1)

Per Bolund (MP): 10 procent (-1)

Amanda Lind (MP): 10 procent (-6)

Hans Dahlgren (S): 10 procent (-3)

Tomas Eneroth (S): 10 procent (-1)

Anna Hallberg (S): 5 procent (-1)

Eva Nordmark (S): 5 procent (-2)

Matilda Ernkrans (S): 3 procent (0)

Jennie Nilsson (S): 3 procent (-1)

Lena Micko (S): 3 procent (-1)

Åsa Lindhagen (MP): 3 procent (-2)

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1041 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18 – 79 år den 10–16 september 2020. 552 respektive 499 respondenter har tagit ställning till hälften av ministrarna vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.