Analys: Det här kan bli januarisamarbetets största kris

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den politiska striden om arbetsrätten är långt ifrån över. När Las-utredningen nu presenterats höjs tonläget mellan Socialdemokraterna och samarbetspartierna. Det här kan bli januarisamarbetets största kris och kanske också dess fall.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Arbetsrätten och turordningsreglerna var en av Socialdemokraternas stora reträtter i januariavtalet. Anställningstryggheten är och har alltid varit en av Socialdemokraternas viktigaste profilfrågor. Ofta har partiet ihop med fackföreningsrörelsen hårt angripit alla förslag att ändra arbetsrätten, som sedan länge varit en av de tyngsta konfliktfrågorna i svensk politik mellan höger och vänster.

Men för att få stöd av Centerpartiet och Liberalerna i statsministeromröstningen i januari 2019 tvingades Socialdemokraterna och Stefan Löfven att gå med på en reformerad arbetsrätt. Enligt denna ska undantagen från turordningsreglerna tydligt utökas.

Idag presenterades den utredning som fått i uppgift att ta fram ett lagförslag. För en vecka sedan kunde SVT avslöja dess innehåll, vilket har utlöst en kanonad av kritik från fackligt håll. Idag markerade Socialdemokraterna sitt missnöje genom att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) underkände utredningen redan innan presskonferensen. Hon passade samtidigt på att efterlysa nya förhandlingar i frågan mellan januaripartierna.

Varken Centerpartiet eller Liberalerna lär vara intresserade av det. Den förhandlingen klarades av i januariavtalet, menar de och vill att utredningsförslaget ska genomföras, såvida inte arbetsmarknadens parter kan nå en uppgörelse.

Medan Socialdemokraterna anser att utredaren inte har följt direktiven till utredningen är alltså både Centerpartiet och Liberalerna nöjda med det förslag som presenterats.

Riskerar att spräcka samarbetet

Den politiska striden om arbetsrätten tycks alltså inte vara över. Tvärtom ser det ut som att Las och turordningsreglerna kan bli den största prövningen hittills för januarisamarbetet. Lyckas inte partierna komma överens här riskerar samarbetet att spricka.

När en proposition kan läggas på riksdagens bord är dock oklart. Sannolikt kommer Socialdemokraterna i det längsta att försöka förhala ett genomförande av dessa förslag, som på många håll inom arbetarrörelsen betraktas som snudd på förräderi. Ju närmre vi kommer nästa val, desto svagare blir oppositionens incitament att driva fram en regeringskris och ett eventuellt extraval.

Frågan är också hur hårt Centerpartiet och Liberalerna är beredda att driva den här frågan. Liberalerna har visserligen åderlåtits svårt av januarisamarbetet men med opinionssiffror klart under riksdagsspärren är det inte självklart att driva fram en regeringskris. Ett eventuellt extraval skulle kunna skicka Liberalerna ut ur riksdagen.

Å andra sidan kan det här vara just den fråga Liberalerna behöver för att spräcka januarisamarbetet. Det är ju ingen hemlighet att den nye partiledaren Nyamko Sabuni inte är ointresserad av en sådan utveckling.

Att Centerpartiet skulle vara berett att kompromissa särskilt långt är inte troligt. Arbetsmarknadspolitiken har blivit en av partiets paradfrågor. Att man redan nu skulle ge upp en av de viktigaste segrarna i januariavtalet är därför inte särskilt troligt.

Oklart om en lösning är möjlig

Stefan Löfven sitter i en rävsax och inte bara kortsiktigt. Visst, kan han spräcka januarisamarbetet på arbetsrätten och det skulle sannolikt applåderas livligt i stora delar av partiet. Frågan är dock vad han skall göra efter det. Avsikten med januariavtalet har varit att bygga ett långsiktigt mittensamarbete i svensk politik, vilket förutsätter att både Centerpartiet och Liberalerna hålls på gott humör. Som bekant saknar Socialdemokraterna majoritet för en vänsterregering, medan Centerpartiet och Liberalerna har alternativet att samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna. Skulle januarisamarbetet haverera blir en sådan utveckling mer trolig.

Socialdemokraternas hopp ställs nu till att arbetsmarknadens parter kan göra upp om arbetsrätten. I så fall kan en sådan överenskommelse ersätta utredningsförslaget.

Men om en förhandlingslösning är möjlig är ännu oklart. Fackföreningsrörelsen är djupt splittrad i frågan och flera förbund har redan hoppat av förhandlingarna med arbetsgivarna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.