”Med ett starkt sakfrågeägarskap i de två frågor som dominerar den svenska debatten har SD möjlighet att attrahera fler väljare”, skriver Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT. På bild: Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare. Foto: Janerik Henriksson/TT

Analys: ”Fullbordat tronskifte när SD knuffar ner M i lag och ordning”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Sverigedemokraterna nu knuffar ner Moderaterna från förstaplatsen i lag och ordning ser tronskiftet inom oppositionen ut att vara fullbordat. Men inte bara Moderaterna har skäl att vara oroliga. Också för Socialdemokraterna är den här undersökningen en varningssignal.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Sverigedemokraterna erövrar inte bara förstaplatsen i två av de tre viktigaste frågorna för väljarna, när det gäller lag och ordning knuffar SD dessutom ner Moderaterna från förstaplatsen.

För Moderaterna är det här dåliga nyheter. Partiet backar i opinionen och förlorar nu för första gången förstaplatsen i lag och ordning, en fråga som historiskt alltid varit en hjärtefråga för Moderaterna.

Undersökningen från Novus kan därmed markera ett definitivt tronskifte inom oppositionen. Efter Centerpartiets dominans på 1970-talet har Moderaterna varit den dominerande kraften till höger i svensk politik. Den positionen kan nu vara på väg att tas över av Sverigedemokraterna. Åtminstone så länge invandring och integration samt lag och ordning är i topp på väljarnas agenda.

Innebär förutsättningar för en fortsatt uppgång för SD

För Sverigedemokraterna innebär det här förutsättningar för en fortsatt uppgång i opinion. Med ett starkt sakfrågeägarskap i de två frågor som dominerar den svenska debatten har partiet möjlighet att attrahera fler väljare.

Sverigedemokraterna är sedan tidigare det riksdagsparti som flest väljare anser har den bästa politiken när det gäller invandring och integration. Nu erövrar partiet dessutom med klar marginal positionen som bästa parti i lag och ordning.

Även om den här opinionsutvecklingen är dyster för Moderaternas del finns inga skäl för Socialdemokraterna att glädjas. Visst, Moderaterna är den historiska ärkefienden, men på senare tid har hotet framförallt kommit från Sverigedemokraterna.

Från S till SD

Sedan valet 2018 har 70 000 väljare gått från Socialdemokraterna till SD och med tanke på Jimmie Åkessons drömmar om ett konservativt block är det just de väljarövergångarna som kan avgöra regeringsmakten i nästa val.

Totalt sett har Socialdemokraterna dock det starkaste greppet om väljarnas sakfrågor.

Partiet anses ha bäst politik när det gäller sjukvården som är allra högst upp på väljarnas agenda. Här är det dock betydligt jämnare mellan partierna. Socialdemokraterna leder knappt med 15 procent, tättföljda av Kristdemokraterna (13 procent), Sverigedemokraterna (12 procent) och Vänsterpartiet (12 procent).

Skola, pensioner och socialförsäkringar är andra frågor där Socialdemokraterna erövrar en förstaplats. I äldreomsorg och landets ekonomi delar S förstaplatsen med KD respektive M.

En varningssignal för Socialdemokraterna är dock att partiet tappar stöd i de flesta sakfrågor. Ännu större är utmaningen i de frågor som debatteras mest just nu, invandring/integration samt lag och ordning.

SD bäst politik i invandringsfrågan

I invandringsfrågan anser 35 procent av väljarna att SD har den bästa politiken, alltså betydligt fler än de som i partisympatiundersökningar uppger att de tänker rösta på partiet. Endast 11 procent av väljarnatycker att Socialdemokraterna har den bästa politiken när det gäller invandring och integration.

Skillnaden är inte lika stor när det gäller lag och ordning, men är ändå betydande. Här anser 24 procent av väljarna att SD har den bästa politiken, men bara 14 procent att S har bäst politik.

Här har alltså Stefan Löfven och Socialdemokraternas partistyrelse en läxa att göra om partiet ska kunna locka tillbaka de väljare som flytt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.