EU:s utrikeschef Federica Mogherini och IAEA:s kontor i Wien. Foto: TT

Analys: Trots den förväntade kritiken är europeiska ledare lättade

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

USA:s president Donald Trump väntas ta sin hand från Iranavtalet i ett tal i kväll. Men han kräver inte att USA omedelbart lämnar det.

Nervositeten har varit stor den senaste veckan. Ledare i Moskva, Peking, London, Paris och Berlin har alla varnat Trump för att dra sig ur överenskommelsen som förbinder Iran att inte utveckla kärnvapen.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

I ett tal senare i dag väntas Trump säga att Iranavtalet inte ligger i linje med USA:s nationella intressen. Enligt Vita husets pressavdelning kommer den amerikanske presidenten att lämna över frågan till kongressen.

Om USA:s kongress beslutar att återinföra sanktioner mot Iran så bryter USA mot kärnenergiavtalet – vilket betyder att USA drar sig ur ett avtal som tog 13 år att förhandla fram. Men trots den förväntade kritiken är europeiska ledare lättade över att allt tyder på att Trump inte kräver att USA omedelbart lämnar avtalet, vilket han tidigare antytt.

”Skamfläck för Amerika”

Under sin valrörelse kallade Donald Trump Iranavtalet för ”den värsta uppgörelsen som någonsin gjorts” och sade att den var en ”skamfläck för Amerika”. Avtalet räknades till presidentens föregångare Barack Obamas främsta utrikespolitiska prestationer.

Men samtidigt som Iranavtalets förespråkare pekar på att Iran förbundit sig att inte utveckla kärnvapen, så menar kritikerna att det ökat Irans inflytande i Mellanöstern på ett negativt sätt. FN:s kärninspektörer är eniga om att Iran följer villkoren i uppgörelsen och att landet kraftigt har begränsat sitt kärntekniska program. Enligt EU:s utrikeschef Federica Mogherini har avtalet ”gjort världen säkrare”.

Förstöra år av ansträngningar

Och även om dagens besked inte innebär att avtalet rivs upp så kan det få negativa konsekvenser och förstöra år av diplomatiska ansträngningar. Storbritanniens premiärminister Theresa May sa i ett telefonsamtal med USA:s president i veckan att Storbritannien och Europa står fast vid avtalet.

Beskedet väntas i samband med ett tal om USA:s nya Iranstrategi som Trump håller klockan 18.45 i kväll svensk tid. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.