Läraren Ingela Johansson är orolig för besparingar inom skolan. Foto: SVT

Varbergslärare anser att resurserna är för knappa

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget inför budget 2020 innebär effektiviseringar på 12,9 miljoner inom skolan i Varberg. Lärare berättar om en redan nu ansträngd situation både för lärarna och eleverna.

– Vi vill ju känna att vi har tillräckligt mycket personal så att vi kan ge varje elev det som de behöver, säger Ingela Johansson som är lärare på en skola i Varberg.

Hon berättar att de effektiviseringar som redan gjorts inom skolan ofta har inneburit att det inte tas in vikarier när en medarbetare är sjuk.

– Jag kanske måste planera om en lektion för att jag inte har den resursen, den extra pedagogen, som jag skulle ha haft i klassrummet. Det kanske jag måste göra med fem minuters varsel, säger Ingela Johansson.

Håller inte vad de lovar

Lärarförbundet i Varberg är oroliga att ytterligare effektiviseringar ska förvärra situationen och att skolan inte ska klara av att leva upp till de krav som ställs på dem.

– Vi sitter i utvecklingssamtal med föräldrarna om att ”ditt barn ska få extra undervisning i en liten grupp”. Sen kan vi inte genomföra det för att vi inte har tillräckligt mycket personal, säger Ingela Johansson.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – NPF

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, är ett samlingsnamn för ett antal diagnoser.

Några av de vanligaste är ADHD/DAMP, Tourettes syndrom, Aspergers syndrom och autismspektrumtillstånd.

Personer med NPF kan exempelvis ha svårt att reglera sin uppmärksamhet, styra impulser och/eller kommunicera med sin omgivning.

Källa: Riksförbundet Attention

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.