Foto: TT

Åsa Lindhagen: Överväger starkt att kandidera

Uppdaterad
Publicerad

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen öppnar i en intervju för att kandidera till posten som nytt språkrör för Miljöpartiet.

– Jag har fått frågan och i dagsläget överväger jag starkt att kandidera, säger hon till tidningen Expressen.

Åsa Lindhagen säger till tidningen att det handlar om ett stort uppdrag som behöver övervägas noga och som man måste vara beredd att ge allt för. Det skulle hon också vara beredd att göra säger hon.

– Men det har inte gått så lång tid sedan Isabellas besked. Jag har tänkt mycket på att det är en förlust att hon nu väljer att gå vidare, även om jag har all respekt för hennes beslut. Det blir en spännande höst. Oavsett kommer vi att ha flera starka kvinnliga kandidater.

Åsa Lindhagen har varit jämställdhetsminister i regeringen sedan 2018. Hon var tidigare socialborgarråd i Stockholms stad.

SVT Nyheter har sökt Åsa Lindhagen för en kommentar, men hon hälsar via sin pressekreterare att hon inte ger fler kommentarer förrän hon bestämt sig helt.

Flera MP-toppar har tackat nej

Miljöpartiets mål är välja ett nytt kvinnligt språkrör vid årsskiftet. Valberedningen öppnade för nomineringar den 1 september. Nomineringstiden är 4 veckor.

På torsdagen blev riksdagsledamoten Rebecka Le Moine den första som gick ut med att hon skulle vilja efterträda Isabella Lövin.

Märtha Stenevi, Janine Alm Ericson och Annika Hirvonen är tre andra politiker som nämnts som favoriter.

EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke, statssekreterare Maria Ferm och kulturminister Amanda Lind har tackat nej till att kandidera som språkrör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.