Marinbiologer har nu kommit fram till att Sam Kanizay antagligen blivit biten av så kallade vattenloppor, små insekter som vanligtvis livnär sig på döda djur. Foto: TT

Australisk tonåring till sjukhus – bets blodig av små vatteninsekter

Uppdaterad
Publicerad

Sam Kanizay, 16, blev alldeles blodig om vaderna då han doppade benen vid en sandstrand i Melbourne på lördagskvällen.

– Det såg ut som om han hade hade någon form av krigsskada. Hans ben slutade inte blöda, berättar pappa Jarrod Kanizay för australisk media.

Sam Kanizay doppade benen vid en sandstrand i Melbourne och reagerade på att något som såg ut som sand fäste sig vid hans vader.

– Jag skakade bort det som jag trodde var sand och tänkte inte mer på det. När jag gått upp över stranden märkte jag att mina ben var alldeles blodiga.

Benen slutade inte blöda

Sam Kanizay berättar att det var efter en fotbollsmatch som han fick för sig att doppa benen i vattnet en stund. Han kände ingen smärta men efteråt gick det inte att få benen att sluta blöda.

– Vi fick in honom i duschen men så fort som vi sköljde bort blodet uppenbarade sig nytt blod på benen. Det koagulerade inte, säger Sams pappa Jarrod Kanizay till BBC.

LÄS MER: Två döda i översvämningar i Australien

Asätande vattenloppor bakom betten

Sam Kanizay fördes till sjukhus och senare åkte hans pappa Jarrod Kanizay tillbaka till stranden för att fånga in insekterna och skicka dem vidare till experter. Marinbiologer har nu kommit fram till att 16-åringen antagligen blivit biten av så kallade vattenloppor, små insekter som livnär sig på döda djur.

– Kanske råkade han störa insekterna medan de åt, men vanligtvis attackerar de inte som pirayor, förklarar marinbiologen Genefor Walker-Smith för tidningen Herald Sun.,

LÄS MER: Hajen blev offer för cyklonen Debbie

Sällsynt insektattack

Fallet uppges vara väldigt sällsynt och det ska inte finnas någon orsak till att känna oro då man badar vid Melbourne. Sam Kanizay vårdas på sjukhus men mår förhållandevis bra. Till australiska medier säger han att han gärna kommer gå tillbaka till stranden igen.

– Så många människor badar där varje dag. Det här var säkert bara en engångsgrej.

Varning för obehagliga bilder

Sams pappa Jarrod Kanizay åkte tillbaka till stranden för att fånga in insekterna och skickade dem vidare till experter. Här kan man se vattenlopporna festa loss på några bitar kött. Foto: Skärmdump/Youtube
Sam Kanizay berättar att han inte kände någon smärta men att benen vägrade sluta blöda. Blodet koagulerade inte. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.