Enligt danska myndigheten Finanstillsynet -  motsvarigheten till svenska Finansinspektionen – har skyddet för konsumenterna inom EU när det gäller den här typen av tjänster inte riktigt hängt med. Foto: Henrik Montgomery/TT

Professor om crowdlendingbranschen: ”Vilda västern”

Uppdaterad
Publicerad

Den danska tidningen Berlingske har granskat en bedrägerimisstänkta låneplattform och kan nu avslöja hur ett drygt 80-tal danskar lurades på sina pengar.

I juni avslöjade SVT Nyheter att ett bedrägerimisstänkt bolagsnätverk i Lettland som slussat mångmiljonbelopp till kryptovalutaföretag, brevlådebolag och maltesiska finansinstitut haft huvudkonton i de svenska bankerna SEB och Swedbank.

Upp till 300 miljoner kronor är försvunna. Över två tusen europeiska investerare och småsparare har troligen förlorat allt de satsat.

Nu har Berlinske granskat hur låneplattformen, vars verksamhet också kallas crowdlending, lyckats få ett antal danskar att investera i verksamheten.

Enligt Jan Damsgaard, professor vid Copenhagen Business School,  är en förklaring till problemen kring den snabbväxande branschen i framför allt Baltikum att den delvis varit oreglerad inom EU och att det saknas standarder.

– Crowdlending är just nu lite vilda västern, säger Damsgaard till Berlinske.

Dåligt konsumentskydd

Tidningen Berlinske har bland annat pratat med en dansk student som blivit av med 14 000 kronor i Envestio. Han förklarar att han investerade eftersom han utgick från att verksamheten var reglerad inom EU.

Enligt danska myndigheten Finanstillsynet -  motsvarigheten till svenska Finansinspektionen – har skyddet för konsumenterna inom EU när det gäller den här typen av tjänster inte riktigt hängt med.

Envestio var en av ett tiotal snabbväxande så kallade låneplattformar i Lettland. De erbjöd tills i vintras privatpersoner att investera med en avkastning på upp till 22 procent – pengarna skulle förmedlas till nystartade företag som korttidslån.

Totalt finns minst ett hundratal crowdlendingplattformar i Europa. Bara i Lettland har de lockat tiotals miljarder kronor i investeringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.