Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bert Sundström om reaktionen i Ryssland på det finska Nato-beskedet: ”Det värsta hotet mot Ryssland på många år” Foto: EPA/TT/SVT

Bert Sundström: Beskrivs som det värsta hotet mot Ryssland på många år

Uppdaterad
Publicerad

Finlands besked om att landet ska ansöka om Natomedlemskap ses som ett ”fientligt och ovänligt steg” i Ryssland. Det säger SVT:s korrespondent Bert Sundström, som tror att olika typer av markeringar är att vänta.

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin gav på torsdagen det historiska beskedet: Finland måste utan dröjsmål ansöka om medlemskap i Nato.

En majoritet av finländarna är positiva till Nato. Men i Ryssland ses beskedet som ett fientligt och ovänligt steg. Det säger SVT:s korrespondent Bert Sundström, i Aktuellt.

– Putins talesperson Dmitrij Peskov säger att det här är en del av en sorts antirysk kampanj. När Finland nu tänker gå med i Nato är det något som är det värsta hotet mot Ryssland på många år, säger han.

Olika markeringar att vänta

Det ryska försvarsdepartementet meddelade efter Finlands besked på torsdagen att man kommer svara med någon form av vedergällning.

Motreaktioner från Ryssland kan innefatta markeringar i form av cyberattacker, kränkningar av finskt luftrum och verbala hotelser, enligt Bert Sundström.

– Något riktigt militärt skarpt läge tror jag inte att Ryssland vill ha.

Något Ryssland borde ha räknat med

Samtidigt kommer Rysslands utrikespolitiska retorik att hårdna, tror Sundström.

– Ryssland tycker mycket illa om det här men det är Ryssland själv som provocerat fram det här genom ett opåkallat, omotiverat krig mot alliansfria Ukraina. Det här är väl vad Ryssland borde räknat med, men som det verkar som att Putin var helt oförberedd på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.