• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Joe Biden under talet. Foto: TT

Joe Biden: ”Vi kommer att vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu har ingen segrare utsetts i presidentvalet i USA. Men Joe Biden känner sig säker på sin sak.

– Vi kommer att vinna det här valet, säger han i ett tal i hemstaden Wilmington i Dealware.

Strax föreklockan 05 svensk tid klev Joe Biden upp i talarstolen på Charlotte Center i Wilmington. Och det var ingen tvekan om hur han tolkar siffrorna i den rösträkning som fortfarande pågår i de fyra viktiga delstater som på ett eller annat sätt kommer att avgöra utgången.

– Vi har ingen seger ännu, men siffrorna talar sitt tydliga språk. Vi kommer att vinna det här valet

Presidentvalet i USA 2020

Det är fortsatt jämnt i både Georgia, Nevada, Arizona och Pennsylvania. Biden leder i alla fyra, men försprånget är litet. I Pennsylvania – som ger 20 elektorsröster – har dock Biden undan för undan utökat sin ledning det senaste dygnet. Om han vinner där innebär det han blir USA:s näste president.

Manade till lugn

Samtidigt som räkningen av röster pågår för fullt riskerar dock polariseringen mellan demokrater och republikaner att späs på ytterligare. Trump har vid upprepade tillfällen påstått att valet präglats av fusk, ett budskap han fått hård kritik för från flera håll. Presidenten har inte heller lagt fram några konkreta bevis för att valfusk ska ha ägt rum.

Biden manade i sitt tal till lugn och pekade på farorna med att börja se på sina politiska motståndare som fiender.

– Vi måste lägga demoniseringen av varandra bakom oss, vi har ingen tid att förlora på politiserad krigsföring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet