Björklund: ”SD pekar på samhällsproblem som faktiskt finns”

Publicerad

De växande klyftorna mellan personer födda i Sverige och nyanlända är den viktigaste valfrågan för Liberalerna. Det säger partiledaren Jan Björklund som under torsdagen gästade SVT:s Morgonstudion.
– Att Sverigedemokraterna har gått så bra i opinionen beror naturligtvis på att de pekar på en del samhällsproblem som faktiskt finns, säger han.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra öppnade i januari dörren för ett samarbete med Sverigedemokraterna och fick sedan hård kritik. Nu slutar hon och en ny moderatledare ska väljas, en person som blir väldigt viktig för hela den borgliga alliansen.

Vill att M stänger dörren till SD

Liberalernas partiledare Jan Björklund gästade SVT:s morgonstudion under torsdagen och han var tydlig med hur en ny moderatledare bör agera.

– Jag vill att de stänger igen dörren till Sverigedemokraterna och istället prioriterar allianssamarbetet, säger Jan Björklund.

– Vi hade en mycket framgångsrik alliansregering under åtta års tid i Sverige och den här öppningen som de har gjort mot Sverigedemokraterna äventyrar det.

Tror du att det också blir det svaret som vi får höra?

– Det får vi se. Det är ju inte säkert att man tar ett jättesteg första dagen, det kan ju vara en succesiv process. Men ska vi återskapa ett starkt förtroende för Alliansen så tror jag att det är nödvändigt.

”De växande klyftorna hotar hela vårt samhälle”

Han är även tydlig med vilken som blir den viktigaste valfrågan för Liberalerna.

– De växande klyftorna mellan oss som är födda här och de nyanlända som har kommit hit. De klyftorna hotar hela vårt samhälle, säger Jan Björklund, och fortsätter:

– Det har kommit många till Sverige som är arbetslösa och hamnar utanför. De hamnar i särskilda bostadsområden där vi har problem med kriminalitet, gängvåld, utanförskap och hedersförtryck.

Ger delvis SD rätt

Samtidigt som Björklund vill att Moderaterna helt ska stänga igen dörren mot Sverigedemokraterna så ger han delvis rätt i sin bild av Sverige.

– Att Sverigedemokraterna har gått så bra i opinionen beror naturligtvis på att de pekar på en del samhällsproblem som faktiskt finns, säger han.

Samtidigt kallar han deras lösningar på problemen ”oacceptabla”.

– Sverige ska hålla ihop. Sverige ska inte glida isär, säger Björklund

Han vill förbättra integrationen av nyanlända, bland annat genom sänkta ingångslöner, något som han menar skulle gör att fler gick från arbetslöshet till sysselsättning.

Uteslutet att samarbeta med SD

Och ett samarbete med Sverigedemokraterna ser han som helt uteslutet.

– Sverigedemokraterna är ett parti som i ganska modern tid har nazistiska rötter och det är oacceptabelt för oss att samarbeta.

Hur ska då regeringspusslet läggas efter valet? Jan Björklund samarbetar hellre vänsterut om inte Alliansen får tillräckligt många röster.

– Jag kommer att jobba dag och natt för att Sverige ska få en alliansregering. Men om det inte går är det bättre att vi samarbetar över blockgränserna än att vi har dagens situation där Jonas Sjöstedt hela tiden kan utpressa regeringen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer