Blixthalka i södra Sverige orsakar flera olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Regn i kombination med kall mark orsakar stora problem i trafiken i framförallt Mellansverige under fredagen.

Trafikverket uppmanar till att ta det lugnt i trafiken och hålla avstånd.

– Man vet inte hur det ser ut framför, om någon bil får sladd eller kört i diket, säger Katarina Wolffram på Trafikverket.

Efter en längre tid med minusgrader över i stort sett hela landet så har temperaturerna gå över till plus och regnet börja komma på sina håll i landet. Något som nu ställer till med stora problem i vägtrafiken och allra värst på fredagsmorgonen var det i Örebro län.

Ett flertal olyckor har inträffat och skolbussar har ställts i flera kommuner.

– Det har blivit isgator vilket är ett problem. Vi har varit ute och halkbekämpat under natten och fortsätter givetvis så länge det behövs, säger Katarina Wolffram, presstalesperson på Trafikverket.

Stopp på väg 50

– Vi har fått en hel del olycksrapporter och det är stopp på flera ställen. Bland annat på väg 50 norr om Örebro som är helt avstängd och där är prognosen satt till 12 innan trafiken kan släppas på igen.

En tankbil och tre personbilar är inblandade i en trafikolycka på väg 63 i Saxhyttan, Hällefors.

– Det är halt som nyspolad is på platsen och vägen är helt blockerad, säger Nina Begallo, på SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen, till SVT Örebro.

SMHI varnar för plötslig ishalka på flera håll men det är inte bara Mellansverige som är drabbat.

– SMHI:s prognos är bara toppen av isberget. Det är halt på många fler ställen än så, egentligen i hela södra Sverige så finns det risk för halka.

När halkan kan vara borta är svårt att svara på.

– Vi har saltat och sandat men fortsätter det att regna så blir det fortsatt isigt.

”Håll avstånd”

Sverige är dessutom inne i första av totalt fyra veckor med sportlov och många bilister kan vara ute som ska till bland annat fjällen. Trafikverkets råd är därför att hålla avstånd.

– Det är jätteviktigt, man vet inte hur det ser ut framför, om någon bil får sladd eller kört i diket, säger Katarina Wolffram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.