”Drömmen om Brexit håller på att dö”, skriver Boris Johnson i sitt avskedsbrev. Foto: Olivier Matthys/TT

Boris Johnson: ”Drömmen om brexit håller på att dö”

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson har avgått. Under måndagskvällen publicerades hela hans avskedsbrev av BBC.
”Drömmen om brexit håller på att dö”, skriver han

Samtidigt som May under måndagskvällen träffar parlamentsledamöter från det egna Torypartiet publicerades Boris Johnsons avskedsbrev i sin helhet av BBC. Johnson lade samtidigt ut brevet på sitt eget twitterkonto.

”Onödigt tvivel”

I brevet, som är adresserat till premiärminister Theresa May, understryker Johnson att det har gått mer än två år sedan Storbritanniens omröstning om EU-medlemskapet. Han lyfter fram vad de som röstade för brexit hade hoppats på. Att de ville ha mer självständighet från EU och makt över landets pengar. Men att det nu inte ser ut att bli verklighet.

”Drömmen håller på att dö, kvävd av onödigt tvivel”, skriver han.

Han fortsätter:
”Vi verkar vara påväg mot ett halvt brexit där stora delar av ekonomin fortfarande är låst inom EU. Samtidigt som vi inte har någon brittisk kontroll av det systemet”.

Fick inte tillräckligt stöd

Boris Johnson konstaterar att han under fredagen, då Theresa May lyckades nå en överenskommelse om en strategi för utträdet ur EU, insåg att hans hårdare brexit-linje inte skulle få tillräckligt stöd i kabinettet. Det, i kombination med att han inte kan ställa sig bakom Mays mjukare linje, gör att han avgår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer