En framtida syn på Systembolaget? Ja, det villi alla fall delar av Centerns ungdomsförbund (CUF). Foto: Scanpix

Centerns unga vill legalisera cannabis

Uppdaterad
Publicerad

Centerns ungdomsförbund (CUF) röstade i dag för att driva en legalisering av drogen cannabis. Men på central nivå säger partiet nej.

Algot Thorin, tredje vice förbundsordförande i CUF, är en av de som drivit frågan om en legalisering av cannabis.

– Det finns många argument för att göra det. Dels handlar det om att dagens förbud inte fungerar, det blir inte mindre problematik på grund av det. Dels handlar det om att cannabis bevisligen är mindre farligt än alkohol och tobak, säger han.

Ett av argumenten för att legalisera cannabis – att dagens förbud inte fungerar – påminner om resonemanget i länder som Nederländerna.

Där har man traditionellt haft en tillåtande syn på små kvantiteter av lättare droger för privat bruk. Från myndighetshåll har argumentet för en sådan legalisering varit att dela marknaden i en legal och en illegal del för att kunna satsa alla polisiära rersurser på den kriminella handeln med tyngre droger som heroin och amfetamin. Huruvida man faktiskt har lyckats med det är dock ett minst sagt omdebatterat ämne.

Vill jämställa med alkohol

CUF:s officiella linje blir nu att cannabis bör jämställas med alkohol, vilket innebär att man även framgent erkänner att det finns hälsorisker, men att de kan hanteras på samma sätt som riskerna med alkohol.

– Visst kan det vara farligt, och vi ska ha respekt för det. Det måste vara reglerat i någon form precis som alkoholen är i dag.

Vem skulle få sälja cannabis?

– Det skulle Systembolaget få göra, säger Algot Thorin.

Majoritet för men moderpartiet mot

Strax efter klockan tio på fredagsförmiddagen röstades förslaget att driva en legalisering igenom med siffrorna 62-49 (fem avstod från att rösta). Resultatet var oväntat eftersom en majoritet tidigare varit emot förslaget.

Men Centerpartiet stödjer inte CUF om att legalisera cannabis.

– Vi hade uppe det här på föreningsstämman i Åre 2011 och då var det ett klart avslag för att legalisera cannabis, säger riksdagsledamot Rickard Nordin, talesperson i missbruksfrågor, till TT.

– Vi driver ju en restriktiv narkotikapolitik i Sverige. Vi ser inget behov av att introducera nya droger på den marknad som finns, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.