Corona-drabbat Iran i desperat kamp mot USA:s sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

Corona-drabbade Iran framhåller att USA:s sanktioner förvärrar smittokrisen, och får visst stöd även utifrån. Men från USA är beskedet – åtminstone än så länge – kallsinnigt:

Hävda sanktioner? Glöm det.

Sedan Donald Trump blev USA:s president har USA inte bara lämnat det internationella Iranavtalet och återinfört sina sanktioner mot Iran utan också skärpt dem, senast förra veckan. Trump kallar sin strategi ”maximal press”, men på grund av coronakrisen så är den mer ifrågasatt.

EU betonar vikten av att Iran får tillgång till hjälp oavsett USA:s sanktioner och FN:s chef för mänskliga rättigheter uppmanar till sanktionslättnader för Iran och andra.

– Befolkningen i de här länderna är på inget sätt ansvarig för politiken som sanktionerna riktas mot, sade Michelle Bachelet i ett uttalande.

Trump viftade bort frågan

Irans utrikesminister Javad Zarif vädjade i söndags till andra länder att inte rätta sig efter USA:s sanktioner.

”USA har gått från sabotage och lönnmord till ekonomisk krigföring och ekonomisk terrorism mot iranier – till medicinsk terror”, framhöll Zarif på Twitter.

USA anklagar Iran för att skylla ifrån sig för sina egna misslyckanden. Dessutom betonar man att sanktionerna inte hindrar bistånd, vilket formellt är sant, men i praktiken försvårar de hjälpen.

En av dem som varit hårdast är utrikesminister Mike Pompeo. Vid en presskonferens i går uteslöt han inte blankt att USA kan ändra kurs, men han gav heller inga konkreta signaler om det.

– Vi utvärderar all vår politik hela tiden, så svaret är – skulle vi någonsin kunna tänka om? Självklart.

Spänt inför IMF-besked

Trita Parsi, vice vd för tankesmedjan Quincy Institute, har länge lobbat emot Trumps hårda Iran-politik. Han säger att sanktionerna förvärrar coronakrisen och dessutom stärker hårt konservativa element i Iran.

– Sanktionerna har markant försvagat krafterna som ville ha diplomati med västvärlden och förstärkt de krafter som hela tiden sagt att man inte kan lita på väst.

Mark Dubowitz, chef för tankesmedjan FDD och en hård Irankritiker, försvarar å sina sida sanktionerna.

– När iranskt stödda shiamiliser i Irak dödar amerikaner och britter med flera, så vore det helt fel tid att ge någon ekonomisk lättnad till regimen, säger han till Reuters.

Om något amerikanskt skifte kan bli kan visa sig snart. Teheran inväntar spänt besked om ett fem miljarder dollar stort nödlån från IMF. Hur USA agerar kan vara ett fingervisning om huruvida Trump låter sig bevekas av coronans härjningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.