Coronaviruset: 21 maj – 24 maj

Publicerad

Här kan du i efterhand läsa SVT Nyheters direktrapportering om coronaviruset.

Den aktuella rapporteringen, där du också kan ställa dina frågor, hittar du alltid här.

Direktrapportering om corona

Pinnat inlägg

USA inför reserestriktioner mot Brasilien

USA stoppar inresor för personer som vistats i Brasilien de senaste 14 dagarna, med undantag för amerikanska medborgare. Syftet är att minska risken för att personer med coronasmitta kommer in i landet.

-Vi hoppas att det här bara är en tillfällig åtgärd, men på grund av läget i Brasilien gör vi allt vi kan för att skydda det amerikanska folket, säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Robert O'Brien i tv-programmet "Meet the press".

I en kort kommentar konstaterar Brasiliens ledning att beslutet följer tidigare inreseförbud till USA och att det inte är ett politiskt ställningstagande. "Det här är inget beslut specifikt riktat mot Brasilien", skriver Filipe Martins, rådgivare åt president Jair Bolsonaro på Twitter.

Brasilien beskrevs i veckan som pandemins nya epicentrum. Landet har nära 350 000 kända smittfall och 22 000 döda i covid-19. Bägge talen har mer än fördubblats under de senaste två veckorna.

Sedan tidigare har USA stoppat utländska resenärer från bland annat EU-länderna, Kina och Iran.

Pinnat inlägg

Ännu inget EU-klartecken för "covidmedicinen"

EU har fortfarande inte godkänt det experimentella läkemedlet Remdesivir för användning mot covid-19.

Trots att Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) för en vecka sedan uppgav att tillståndet skulle komma inom några dagar.

Godkännandet blir gemensamt för alla EU-länder, också Sverige. Men fortfarande är inget besked offentliggjort, uppger Läkemedelsverket för TT.

Virusforskaren Anders Sönnerborg trodde också att ett tillstånd skulle komma tidigare, men han är inte förvånad över att det dröjt.

- Ett godkännande är inte bara ett ja eller ett nej. Det kan vara förknippat med olika villkor. Man måste till exempel definiera vilken patientgrupp det riktar sig mot. Det krävs en noggrann analys och det är viktigt med formuleringarna, men jag skulle tro att godkännandet kommer i närtid, säger Sönnerborg, som är professor i infektionssjukdomar och klinisk virologi vid Karolinska institutet i Solna.

TT: Hur nära?

- Det är rimligt att tro inom en till två veckor, men det är en gissning, säger han.

Flera studier har gjorts som bland annat visar på ett snabbare tillfrisknande från covid-19. Men fortfarande är det svårt att avgöra var medicinen kan göra störst nytta. Snart publiceras ytterligare en studie som Sönnerborg tror kan få stor betydelse för hur användbart Remdesivir kan vara.

- Det kommer att klarna för mig när vi ser resultatet från den nya studien. Det är pusselbitar som vi lägger ihop för att se vilka som kan ha glädje av det här, säger han.

När tillståndet för Remdesivir kommer kan dock problem uppstå.

- Om det blir godkänt kommer många länder vilja ha preparatet och då kan det bli problem med produktion och logistik, säger han.

I USA fick medicinen ett nödanvändningstillstånd i början av maj.

(TT)

Pinnat inlägg

Ljusglimtar i coronapandemin

• 23 maj: SVT:s vetenskapsreporter är positiv i sin analys:  "Viruset inte lika farligt som befarat"
• 
22 maj: Forskningen kring det så kallade oxfordvaccinet går in i en ny fas och ska testas på 10 000 personer.
• 20 maj: Ingen vårdpersonal coronasmittad på IVA i Piteå
• 19 maj: Vaccintest på människor gav positivt resultat
• 18 maj: I Ale kommun, strax utanför Göteborg har man lyckats hålla smittan borta från samtliga äldreboenden.

Pinnat inlägg

Dagliga uppdateringen från Folkhälsomyndigheten

3 998 personer med bekräftad covid-19 har nu avlidit i Sverige, visar den dagliga uppdateringen från Folkhälsomyndigheten. Det är en ökning med 6 personer det senaste dygnet.

Sedan tidigare är det känt att helgens siffror kan vara missvisande, då det förekommer eftersläpning i inrapporteringen.

Antalet personer som får eller har fått intensivvård har enligt senaste dygnets inrapportering stigit till  1 936 personer totalt.

När det gäller konstaterat smittade, är antal laboratoriebekräftade fall av coronasmittade i Sverige nu totalt 33 459, en ökning med 271 fall det senaste dygnet. 

Lufthansa öppnar fler linjer

Lufthansa återupptar flygningar till 20 orter i mitten av juni. Förutom rutter till turistorter gäller det flera flyg till och från Frankfurt till övriga Europa.

Ytterligare rutter presenteras senare i veckan. I slutet av juni hoppas bolaget nå 106 orter i Europa.

Lufthansa för just nu samtal med tyska regeringen om ett stöd. Ekonomiminister Peter Altmaier sade på söndagen att Lufthansa måste betala tillbaka detta så fort bolaget redovisar vinst.

(TT)

Erik • Ni måste göra ett reportage om uppskjuten semester för vårdanställda och helt ändrade förutsättningar i Västra Götaland. Vårdförbundet och arbetsgivarna kom inte överens, så nu tvingas varje enskild arbetstagare att försöka förhandla för egen del. Läget nu är tvingad uppskjuten och uppdelad semester utan någon som helst ersättning. 2,5 veckor i augusti och en vecka i september. Andra år har man erbjudits 8000kr/vecka och september har inte ingått som en semestervecka. Vårdförbundet ville ha 30000kr/vecka. I andra regioner får man mellan 20 och 30000kr. Istället blir det nu ingen ersättning alls. Pengar haglar över företag, idrott och kultur men de vårdanställda som sliter häcken av sig får varken semester eller ersättning. Det är för jävligt!

Hej Erik,

Det låter mycket besvärligt - jag vidarebefordrar tipset till mina kolleger.

Ser man till juridiken ger ju semesterlagen ger rätt till fyra veckors sammanhängande semesterledighet i juni-augusti. Detta kan förhandlas bort, men då krävs normalt att parterna kommer överens.

Det finns dock ett undantag som gör att arbetsgivaren kan förskjuta semestern om det finns "särskilda skäl". , men någon möjlighet att ensidigt dela upp semestern verkar inte finnas. Så här lyder paragraf 12:

"Om inte annat har avtalats, ska semesterledigheten förläggas så, att arbetstagaren får en ledighetsperiod av minst fyra veckor under juni–augusti.
Även utan stöd av avtal får en sådan semesterperiod förläggas till annan tid, när särskilda skäl föranleder det."

En "sådan semesterperiod" (min kursivering) måste rimligtvis vara fyra sammanhängande veckor, tänker jag.

Juridiksajten Lawline diskuterar frågan om "särskilda skäl" här.

Frågan var uppe sommaren 2017 när landstinget i Västerbottens län ville förkorta barnmorskornas sommarsemester till tre veckor för att klara verksamheten. Det slutade med att barnmorskorna fick 5 000 kronor per flyttad semesterdag.

Lotta • Hej!
Jag har FFP2 munskydd. Kan jag återanvända det om jag efter varje användning väntar en vecka och på så sätt låter eventuell virus på munskyddet dö?I så fall
skulle jag (vi) kunna ha ett par tre stycken och alternera mellan och på så sätt räcker munskydden till fler. Nu menar jag som privatperson i tex kollektivtrafiken.Och jag refererar till just den typen av munskydd.
Med vänlig hälsning,
Lotta

Hej Lotta,

Ja, enligt den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC är det möjligt att återanvända andningsskydden, något som diskuteras här som en sista utväg i vården när det är brist på skyddsutrustning. Men förutsättningen är att man hanterar dem på rätt sätt. CDC rekommenderar bland annat att varje anställd får minst fem personliga andningsskydd, som därmed kan användas var femte dag.

Åke • När kommer regeringen ta beslut om ersättningar för de riskgrupper som är under 65 år?

Hej Åke,

Det vet vi tyvärr inte. Socialminister Lena Hallengren (S) sade för drygt två veckor sedan att frågan är svårare än man tänkt sig, bland annat för att det är svårt att avgöra vilka som ska räknas till riskgrupperna, men att regeringen fortsätter att arbeta med frågan. https://www.svt.se/nyheter/besked-om-ersattning-for-riskgrupper-drojer

Pling • Läser att det är kö på öresunds bron när danskarna ska hem från sin semester i Sverige. De har kört runt här hur som helst . Varit i bla Ullared mm. Det är ju helt galet att de bara får komma hit . Men vi som bor i detta landet får bara köra 2 timmar hem ifrån. Det är helt galet. Vi längtar efter barn och barnbarn i Stockholm är lydiga och stannar hemma. Varför kan man undra . Detta är så fel .
Tredje gången nu hoppas på svar

Hej Pling,

Jag förstår att det känns orättvist att danska besökare reser så långt och så fritt när du avstår. Om danskarna har "tillstånd" hemifrån att resa så långt har jag tyvärr inte kunnat hitta några uppgifter om. Det kan ju också vara så att de struntar i vad de danska myndigheterna vill.

Alf • När kommer besked om att 70åringar skall slippa den frivilliga karantänen

Hej Alf,

Det vet vi inte, men Folkhälsomyndigheten ser över frågan och Anders Tegnell sade tidigare att han hoppades kunna komma med besked den här veckan (alltså senast i dag). Inom några dagar är nog ingen omöjlighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer