I Herlev utanför Köpenhamn sköts två män från Sverige ihjäl i juni förra året. Nu har rättegången om mordet inletts. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Dansk polis säkrade dna-spår efter gärningsmännens miss

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes rättegången mot fem unga svenskar som står åtalade för ett dubbelmord och ett mordförsök i danska Herlev. Samtliga nekar till brott. I rätten presenterade åklagaren omfattande bevisning efter att gärningsmännen misslyckades med att tända eld på flyktbilen.

En Audi S4 ska ha använts som flyktfordon när gärningspersonerna sköt ihjäl två män strax utanför Köpenhamn i fjol. Enligt åklagaren ska de åtalade ha försökt tända eld på bilen men sedan stängt dörrarna, varpå elden slocknade. Dessutom ska bilen ha filmats vid mordplatsen.

Inuti flyktbilen fann polisen kläder och mordvapen.

Dubbelmordet i Köpenhamn

– I framsätet på bilen hittades en pistol, i bagageutrymmet en AK47:a, de vapen som enligt utredningen använts för att döda de två unga männen, säger SVT:s reporter Diamant Salihu som bevakar rättegången.

Polisen kunde säkra både dna och fingeravtryck som kopplar de fem åtalade till flyktbilen, och till en lägenhet i Århus där de ska ha hållit till efter mordet. Man har också funnit blodspår från mordoffren på de kläder och skor som kopplas till de åtalade.

En av de åtalade hörs i rätten och frågas om skor som har blodspår från ett av mordoffren. Han hävdar att han lånade ut skorna, men vill inte säga till vem. Han säger att han tänker på sin familj. Åklagaren frågar vad som skulle kunna hända om han berättar.

”Jag är ingen golare, alltså vad tror du om mig?”.

Femårig gängkonflikt

Mordet och mordförsöket tros vara pusselbitar i en mycket större gängkonflikt mellan de rivaliserande grupperingarna Shottaz och Dödspatrullen från Järvaområdet utanför Stockholm. I fem år har de två gängen attackerat varandra och tio ungdomar har totalt mist livet. Gängmedlemmarna är tidigare barndomsvänner, skolkamrater och grannar.

Våldsvågen tog fart efter ett rån mot Forex i Täby. Ungdomarna kunde inte samsas om bytet, och det blev startskottet för en av Sveriges blodigaste gängkonflikter.

– Det är väldigt unga personer. Hela konflikten handlar mycket om droger, hämnd och kränkningar, säger Diamant Salihu i Morgonstudion.

Rättegången pågår hela augusti. Om rätten anser att männen har gängkopplingar riskerar de enligt dansk lag att få dubbelt så hårda straff.

– Det är första gången lagen används mot utländska medborgare, säger Diamant Salihu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Köpenhamn

Mer i ämnet