Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen. Foto: TT

Danska svaret: Vi inför inga gränskontroller som Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I Sveriges grannländer lät reaktionerna på regeringens beslut att uppföra tillfälliga kontroller vid svenska gränsen inte vänta på sig. I Danmark uppmanade det blå blocket regeringen att omedelbart göra som Sverige, men statsminister Lars Løkke Rasmussen markerade att detta inte är aktuellt.

– Sverige inför gränskontroll. Så faller dominobrickorna. EU och Schengen har spelat ut sin roll, skrev Dansk folkepartis ordförande Kristian Thulesen Dahl i ett mejl till Ritzau.

Även De konservative har tidigare gett uttryck för att de vill införa tillfällig gränskontroll. Det upprepade partiets politiska talesperson Mai Mercado på Twitter, rapporterar TT.

Sverige inför gränskontroller

Danmarks statsminister tydlig

Men den danske statsministerns besked under onsdagskvällen var tydligt – man kommer inte att följa Sveriges exempel.

– Den danska regeringen kommer inte att införa tillfällig gränskontroll, för att Sverige gör det, sade statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) till DR Nyheder.

Vid en improviserad pressträff med nordiska journalister i Valletta i Malta utvecklade senare Løkke Rasmussen sina tankar om den svenska regeringens beslut, rapporterar TT:

– Det är ett beslut som svenskarna har tagit och jag har här i kväll försökt få reda på vad det egentligen går ut på. Det som står klart är att svenskarna vill ha ordning, sade Lars Løkke Rasmussen, som är på EU-toppmöte på Malta.

Tummen upp från Finlands inrikesminister

Det som Sveriges inrikesminister Anders Ygeman hade att berätta vid onsdagskvällens presskonferens är en god nyhet för Finland, det ansåg den finländske inrikesministern Petteri Orpo. På onsdagskvällen kommenterade han den tillfälliga svenska gränskontrollen på twitter.

– Sveriges beslut om att införa gränskontroller är väntat och en god nyhet för Finland. Vi vill förbättra migrationskontrollen i Norden”, skrev Orpo.

Statsminister Juha Sipilä uppgav samtidigt att det trots det svenska beslutet inte är aktuellt för Finland att införa gränskontroller. Tidigare i höstas prövade Finland att införa gränskontroller i norra delar av landet.

Positiva norska tongångar

Norges justitieminister, Fremskrittspartiets Anders Anundsen, hoppades att den tillfälliga svenska gränskontrollen kommer att få vad han beskrev som ”en positiv effekt på asyltillströmningen i Norge.”

– Personer som kommer till Sverige måste då antingen söka asyl där eller stoppas vid gränsen. Det är då sannolikt att färre kommer att använda Sverige som transitland till Norge, sade justitieministern till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet