Demonstranten Aleksej: ”De bara slog och slog”

Publicerad

SVT Nyheter har träffat en av många demonstranter i Belarus som vittnar om övervåld från polis och specialstyrkor.

– I det andra förhöret frågade de inte någonting. De bara slog och slog, säger han, när han kommer hem efter en vecka på sjukhus.

Det har varit mycket oroligt i Belarus, och inte minst i Minsk, sedan valet. Tusentals demonstranter och regimkritiker har gripits, och många vittnar om brutalitet och övervåld.

Aleksej Kuratjov greps den 12:e augusti, och fick bland annat motta sparkar i huvudet och batongslag över hela kroppen.

Skadorna blev mycket allvarliga, och Aleksej fick behövde intensivvård under tre dagar. Men nu är han alltså på bättringsvägen och har fått komma hem till sin flickvän Maria Strotseva.

Hon berättar om oron när Aleksej plötsligt inte gick att få tag i. Hon försökte ringa och ringa men samtalet bara tryckets bort av polisen.

– Vi visste ingenting. Vi visste inte om vi någonsin skulle få se honom igen, säger hon till SVT.

Valresultatet, där president Alexander Lukasjenko fick omkring 80 procent av rösterna, har ifrågasatts av en rad länder, däribland Sverige.

Lukasjenko själv diplomerade i slutet av förra veckan 250 poliser för ”oklanderlig tjänstgöring” – något som upprörde många av demonstranterna, som talar om övervåld från poliskårens sida. Under söndagen manade president Alexander Lukasjenko militären till ”full stridsberedskap”.

Inrikesministern Jurij Karajev har tidigare delvis bett om ursäkt för våldet under protesterna.

– Jag tar ansvar och ber om ursäkt inför de som slumpmässigt skadats, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.