Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter sprickan med C och L – M får nya poster

Publicerad

Samarbetet mellan S+MP-regeringen, Centerpartiet och Liberalerna gör att riksdagens utskott organiseras om. Moderaterna har gjort upp med Socialdemokraterna om att de ska få ledande poster i de utskott där regeringen eller dess samarbetspartier sitter som ordförande och vice ordförande.
– Det är obegripligt att Socialdemokraterna går med på det här, säger Mia Sydow Mölleby, gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen.

I slutet av september 2018 kom Moderaterna och Socialdemokraterna överens om hur man skulle fördela alla ordförandeposter i riksdagens utskott. Den jämna mandatfördelningen mellan partierna gjorde att fördelningen delvis avgjordes genom att gruppledarna för M och S singlade slant.

Alla riksdagens utskott har idag en ordförande och en vice ordförande. I egenskap av riksdagens två största partier brukar M och S dela upp ordförandeposterna sinsemellan, som de sedan delar med sig av till sina samarbetspartier.

Praxis har varit att ordförande och vice ordförande antingen representerar oppositionen eller regeringen. Men i och med att C och L nu samarbetar med regeringen vill Moderaterna se en förändring i utskotten.

Nya poster införs

SVT Nyheter erfar att Moderaterna och Socialdemokraterna – på begäran av M – är överens om att införa både en andre och en tredje vice ordförande i de utskott där representanter för S, MP, C, L eller V sitter som ordförande och vice ordförande.

Anledningen till det är att Moderaterna inte längre tycker att Centerpartiet och Liberalerna kan representera Moderaterna som opposition, i och med deras samarbete med regeringen. 

Uppgörelsen innebär att en andre och en tredje vice ordförande införs för första gången sedan 2006.

M får sex nya poster

Moderaterna får nu sex stycken andre vice ordförandeposter, och partiet avstår en sjunde plats till förmån för Kristdemokraterna. Som kompensation får Socialdemokraterna posten som tredje vice ordförande i två av utskotten.

Sverigedemokraterna är sedan tidigare utestängda från uppgörelsen om ordförandeposter i utskotten.

V: Obegripligt

Vänsterpartiet är kritiska till uppgörelsen. Det här innebär att arvoden nu betalas ut även till de som blir andre vice ordförande.

– Moderaterna har själva splittrat alliansen och så kommer man nu och kräver poster som både fördyrar och byråkratiserar arbetet, säger Mia Sydow Mölleby, gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen.

Hon fortsätter:

– Det är obegripligt att Socialdemokraterna går med på det här.

Nya poster

Visa

Utskott som får en andre vice ordförande:

Skatteutskottet (M)

Kulturutskottet (M)

Utbildningsutskottet (M)

Miljö- och jordbruksutskottet (M)

Arbetsmarknadsutskottet (M)

EU-nämnden (M)

Trafikutskottet (KD)

Utskott som får en tredje vice ordförande:

Trafikutskottet (S)

Kulturutskottet (S)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer