Foto: TT/SVT

Efter strumpskandalen: Advokat prickas för dubbla roller

Publicerad

En advokat som haft uppdrag hos Stockholms läns landsting vid det så kallade strumpavtalet, får nu kritik av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Byrån som advokaten jobbade på har också företrätt strumpbolaget Onemed i liknande ärenden. Därför bröt hon mot de etiska reglerna när hon tog uppdraget, enligt nämnden.

I mars avslöjade SVT Nyheter att advokatbyrån Maqs både hade anlitats av Stockholms läns landsting för att granska den upphandling som ledde till det kritiserade strumpavtalet med bolaget Onemed – och samtidigt företrädde Onemed gentemot andra landsting i upphandlingsärenden.

Avslöjandet väckte starka reaktioner, bland annat hos Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, och samfundet valde att pröva ärendet i sin disciplinnämnd.

Advokat straffas med erinran

Nu är prövningen klar och disciplinnämnden konstaterar att en av advokaterna som arbetade på Maqs har brutit mot de etiska reglerna när det gäller jäv. Advokaten straffas med en erinran, en prickning.

”Med hänsyn till [advokatens] lojalitetsplikt gentemot såväl SLL som OneMed har hon varit förhindrad att ta uppdraget 2013 för SLL. Genom att ändå åta sig uppdraget 2013 för SLL har [hon] åsidosatt god advokatsed.”, skriver nämnden i ett protokoll.

Anne Rundquist, chefsjurist på landstinget, ser allvarligt på kritiken.

– Om de uppgifter vi fått från er stämmer, och advokaten har haft uppdrag för vår räkning, så ser vi väldigt allvarligt på det. Vi ska nu ta del  av beslutet, analysera det och får återkomma, skriver hon i en kommentar till SVT Nyheter.

Läs mer: Landstinget köpte strumpor för 6.000 kronor – per par

Hårda regler mot jäv

Disciplinnämnden väljer att fria en annan advokat som även han har anmälts för en möjlig intressekonflikt i ärendet. En ledamot i nämnden var skiljaktig och ville fria båda advokaterna.

Maqs finns på flera håll i landet, och det var olika advokater på olika orter som anlitades av landstinget respektive Onemed i de olika ärendena.

Företrädare för Maqs har tidigare i en kommentar tillbakavisat att det skulle handla om ett jävsförhållande. Advokaten som har prickats arbetar inte längre på Maqs.

Strumpskandalen

Visa

Det var 2014 som medicinleverantören Onemed vann upphandlingen om förbrukningshjälpmedel i sjukvården i Stockholms läns landsting. Deras bud var det absolut lägsta, mer än en halv miljard billigare än de andra buden.

Men förra året avslöjade SVT Nyheter Stockholm att kostnaderna för varorna hade blivit betydligt dyrare än beräknat. Bland annat hade specialstrumpor kostat 6.000 kronor paret.

Avtalet skulle kosta landstinget 500 miljoner kronor för fem år. Men redan efter ett år har det kostat 465 miljoner kronor – nästan hela beloppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strumpskandalen

Mer i ämnet