Analys: Ericssons optimism verkar orubbad

Publicerad
Analys ·

Det är mycket kurvor i dessa pandemitider – just i dag peakar möjligen kurvan över inrapporterade miljarder från börsbolagen sedan pandemin bröt ut. Och dagens bokslut är en tydlig illustration av hur olika viruset slagit. H&M stänger nu igen butiker för gott, men på Ericsson konstaterade ledningen tydligen redan i slutet av mars att bolaget är immunt, och i bokslutet i dag är kassaflödet det bästa i företagets historia.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

Det råder masktvång på alla kontor och anläggningar, och nästan ingen är där. Det verkar vara vad som märks av pandemin på Ericsson, i övrigt ingenting.

För Ericsson började pandemin med att man skickade hem 80 procent av personalen. Där har de tydligen administrerat, utvecklat och sålt som aldrig förr. Med god hjälp av att 5G-utbyggnaden tagit fart, och att värsta konkurrenten Huawei stängts ute från bland annat USA, har Ericsson tjänat ihop 27 miljarder kronor under 2020.

Kanske blev det enklare för Ericsson än många andra att ställa om – vd sedan tre år tillbaka, Börje Ekholm, bor i Colorado, USA, och hade gissningsvis redan vid pandemins utbrott för ett år sedan avverkat fler videomöten än en genomsnittlig mellanchef i Bromma hunnit med i höjd med höstlovet 2020.

Pandemin gav högre vinst

Vinsten för Ericsson blev till och med högre på grund av pandemin: det har dragits ner på resor för minst hundratals miljoner, sannolikt miljardbelopp under året, kan man sluta sig till av bokslutet.

I stället för pandemin bekymrar sig Ericssonchefen för att Huawei utestängdes även från den svenska 5G-utbyggnaden av säkerhetsskäl, vilket till och med har fått honom att via sms till handelsministern få myndighetsbeslutet om att stoppa Huawei upprivet. Kina är inte Ericssons största marknad, men världens största marknad för 5G så på sikt skulle Ericsson kunna förlora mycket på om Kina straffar Ericsson för att Sverige stoppar Huawei.

Men än så länge har alltså Ericsson tjänat på att slippa sin konkurrent på viktiga marknader.

Och optimismen verkar orubbad. Utdelningen höjs från 1,50 till 2 kronor. Det betyder 1,5 miljarder mer till aktieägarna i år än förra året. Ändå var Ericsson ett av de bolag som delade ut precis som vanligt när pandemin bröt ut. Och redan i slutet av mars bestämde sig ledningen för att inte ta emot stöd från några regeringar någonstans.

”Bolaget anser att skattebetalarnas pengar kommer till bättre användning om de används på de hälsomässiga och ekonomiska effekterna av covid-19” skriver Ericsson i bokslutet.

I andra covidändan finns ett annat av börsens största bolag som rapporterade bokslut i dag: H&M. Vinsten föll med 32 procent, vilket ändå var bättre än väntat.

En tredjedel av butikerna fick stänga

Andra virusvågen har tvingat en tredjedel av butikerna att stänga. Tusentals anställda har i perioder fått stanna hemma. H&M har tagit emot statliga permitteringsstöd i flera länder. Förra vårens utdelning på 16 miljarder ställdes in, och årets skjuts upp. Nu under pandemin minskar H&M antalet butiker – något som aldrig hänt tidigare. I slutet av det här året kommer antalet butiker vara 250 färre än vid årets början.

Pandemin har slagit hårt, och inte minst påskyndat en utveckling som redan var på gång. Fler handlar online och färre i butiker. H&M har jobbat hårt med online, men hela idén från början är att växa och ta sig in på nya marknader genom att kunderna får upp ögonen för stora, lockande butiker i tjusiga lägen. Det är inte så lätt att helt utesluta det ur ekvationen, jämfört med att bygga upp nätbaserad handel från grunden.

En tredje börsjätte med många småägare i Sverige, Telia, rapporterade också bokslut i dag. Telia ska slå ihop innehållet i TV4 med mobilabonnemangen och anpassa tjänsterna till 5G. Det blir utdelning till aktieägarna, men fyra miljarder ska sparas på några år och 1 000 anställda får lämna i år.

Världen ändras fort och står stilla samtidigt, även i börsbolagen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.