Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s ekonomikommentator om storbanken UBS köp av krisdrabbade Credit Suisse. Foto: SVT Fabrice Coffrini/TT

”Vi låter nästa generation betala – som vanligt”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Credit Suisse är en så pass stor och globaliserad bank att den dominobrickan var för farlig för att tillåtas falla. Bara oron över vem som då hade suttit på Svarte Petter hade kunnat djupfrysa finanssystemet. Det var det som hände vid Finanskrisen 2008.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Schweiz vill inte bli ett Ground Zero för ”Finanskrisen 2023”. Schweiz, som har ett rykte som stabilt finansiellt centrum att värna. Visserligen befläckat av Credit Suisses skandaler och dåliga affärer de senaste åren, men att låta den banken falla hade man inte råd med.

Den schweiziska regeringen var så desperat att undvika en bankkollaps att man skrev om lagstiftningen på en söndag (utan att behöva tillfråga parlamentet) för att kuppa igenom UBS-Credit Suisse affären på nolltid, utan att aktieägarna fick något att säga till om.

Rabatt till enda budgivaren

Passa på att fynda, allt ska bort innan kvällen är slut! Staten lade upp det så att UBS skulle gå hem med Credit Suisse under armen. Köpesumman blev 34 miljarder kronor. 60 procent rabatt på börsvärdet i fredags. Så billigt! Eller?

Dörren låstes bakom UBS när de väl klivit in för att fynda på brand-rean. Enda sättet att komma ut var genom att gå med på att köpa Credit Suisse. Definitionen av ett ”shotgun wedding”! Allt gick så fort att de knappast kan ha hunnit ens öppna räkenskapsböckerna hos Credit Suisse innan köpet gick igenom.

UBS köper bankgrisen i säcken. Hoppas de inte upptäcker något riktigt otäckt där när de öppnar upp den. Kanske finns det skulder som vida överstiger tillgångarnas värde? Kanske var 34 miljarder kronor inte ett fynd, utan ett överpris? På måndag hade väl Credit Suisse ändå hade varit värt noll schweizerfranc.

Vad händer med UBS när börsen öppnar på måndag? Kommer deras aktie stiga eller rasa? Kommer de som lånar ut pengar till UBS vilja ha mer i ränta för att man anser att den nu är en riskabel bank som ätit skit, eller tvärtom en jätte som slukat konkurrensen så att den kan bli ännu mer lönsam som herre på täppan?

”Mjuk makt”

Credit till La Suisse i alla fall, för att man räddat Credit Suisse på det här sättet! Snyggt av schweiziska staten att rädda en bank utan att det ser ut som att det är staten som räddar banken. Statens mjuka makt, finansministerns övertalningsförmåga fick ju UBS att ”frivilligt” ta över problembarnet. Men bankräddning är det.

Alla dessa bankräddningar känns nödvändiga i stunden. Alternativet är kaos och kanske finanskris. Men för varje bank som räddas på ett eller annat sätt, så skjuts problemen på framtiden och riskerna blir bara ännu större.

Även om aktieägarna förlorar i räddningarna, så gör det att kunder inte behöver välja bank så noga och bankledningarna behöver inte satsa på att vara en säker och tråkig bank som måste prioritera stabilitet framför lönsamhet.

Risktagandet hos bankerna ökar när de vet att staten alltid kommer till undsättning om man skulle köra i diket. Då kan man passa på att busköra när det är bra väglag. Vem vill hålla sig till hastighetsgränserna? När det går snabbt så får man ju bonus!

Skapat ett monster

Om man tyckte Credit Suisse var för stor för att falla är det inget mot det monster man nu skapat. Klarar verkligen schweiziska staten av att rädda UBS om de någon gång hamnar i trubbel?

I USA tog man i princip bort taket för statliga insättningsgarantin i samband med Silicon Valley Bank-kollapsen. Om resultatet av varje bankkris är att staten flyttar fram gränsen för sina åtaganden och dessutom skapar ännu större bankjättar, så blir det allt dyrare att köpa sig fri från stundens kaos.

Vi skjuter problemen framför oss. Såsom vi brukar, vi människor. Låter nästa generation betala notan. Det är enklast så.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.