Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Nilsson / TT

Intern granskning: Miljoner läcker när Arbetsförmedlingen betalar coachbolag

Uppdaterad
Publicerad

Över hundra miljoner kan betalas ut felaktigt när Arbetsförmedlingen ersätter de fristående leverantörer som i dag ska hjälpa arbetslösa.

Arbetsförmedlingens internrevision har granskat systemen och hittat stora luckor.

Revisorerna konstaterar i en ny rapport att leverantörernas roll blivit större i och med reformeringen av AF.

Man har granskat både dokument och rutiner, men även gjort konkreta kontroller av ett urval av ärenden.

Resultatet: felaktiga utbetalningar i mellan fem och åtta procent, motsvarande mellan 85 och 142 miljoner kronor per år.

Kan vara mer

Möjligen kan siffran i verkligheten vara ännu högre. Internrevisorerna har upptäckt att det ofta finns skillnader mellan hur mycket tid en arbetssökande anvisats att vara sysselsatt, och hur mycket tid som faktiskt rapporteras.

Det räknas i dag inte som en felaktighet, men om det enligt revisorernas tolkning skulle göra det, så skulle det felet ensamt uppgå till hela 24 procent av alla utbetalningar – eller över 400 miljoner kronor.

AF-ledningen har svarat revisorerna att man har gjort flera förbättringar av kontrollsystemen. Men revisorerna underkänner svaret: ”Sammantaget bedömer internrevisionen att verksamhetens förslag till åtgärder inte i tillräcklig omfattning kommer att adressera iakttagna risker”.

Till SVT skriver Tove Elvelid, verksamhetschef på Arbetsförmedlingen, att man utreder ytterligare förstärkningar. ”Verksamheten och internrevisionen har delvis olika syn kring vägval och lösningar, men delar synen på frågans allvar.”

Krångliga system

Flera coachbolag är i dag kritiska mot de system som AF tillhandahåller för att man ska få ut sina ersättningar, och företagen menar att man i själva verket går miste om stora summor man egentligen haft rätt till.

Systemkrånglet har till och med skapat en marknad för konsulter som mot provision ska hitta missade ersättningar.

Efter en visselblåsning identifierade Arbetsförmedlingen att fler än tio olika coachbolag fått mängder av felaktiga utbetalningar, i flera fall hundratals per bolag – som alla visade sig härröra från en sådan konsult. Se mer om det fallet i videon ovan.

Verksamheten delar i huvudsak internrevisionens bedömningar. Arbetet med felaktiga utbetalningar är ett oerhört viktigt fokus för myndigheten och ett omfattande arbete pågår med att förbättra både våra systemstöd och våra arbetssätt för att förhindra att det sker. En del av de brister som identifierats är redan åtgärdade under våren och den granskade tjänsten har ersatts av en annan, vilket medför att vissa av åtgärderna som föreslås av internrevisionen är omhändertagna. Arbetsförmedlingen arbetar nu vidare med att utveckla generella lösningar för att samtliga tjänster och processer ska präglas av en god kontroll. Verksamheten och internrevisionen har delvis olika syn kring vägval och lösningar, men delar synen på frågans allvar. När det gäller de summor som nämns så bygger internrevisionens granskning på stickprov och därmed antaganden.

Tove Elvelid, verksamhetsområdeschef Lokal Arbetsmarknad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.