Pensionären Britta Andersson ser fram emot att få mer över i plånboken efter skattesänkningen. Foto: TT

Britta ser fram emot sänkt pensionärsskatt

Uppdaterad
Publicerad

På äldreboendet Hemgården i Malmköping bor några av de som regeringen vill lyfta fram som budgetens vinnare.

Pensionärer med inkomster upp till 20 000 i månaden kronor får sänkt skatt nästa år.

– Det är på tiden. Jag hoppas att vi får känna av det för det är inte rättvist som det är i dag, säger Britta Andersson, pensionär.

Skattesänkningen och nästa års förändrade pensioner innebär att en garantipensionär får 136 kronor mer i månaden att leva på. Den som har en medelstor pension får drygt 400 kronor mer.

Höstbudgeten 2015

Men fortfarande kommer de flesta att betala mer i skatt än de som jobbar.

PRO: ”En början”

Pensionärernas riksförbund ser försiktigt positivt på skattesänkningen.

– Man brukar ju tala om en god början. Men det tycker jag inte att det är, men det är ändå en början. Någon gång måste man börja med utjämning av skatten så att lön och pension beskattas lika, säger Johnny Löfstrand, ordförande PRO Södermanland.

Britta Andersson hoppas också på lite mer i plånboken framöver och ser fram emot att kunna unna sig något lite extra.

– Det är mycket jag skulle vilja. Framförallt vill man ju unna sig ett bra liv och här trivs jag ju bra men det är just den där guldkanten jag saknar; att få över till en konjak – en god konjak – där är steget långt.

Fråga om budgeten

I måndagens Aktuellt möter socialdemokraternas Magdalena Andersson moderaternas Ulf Kristersson i en debatt om budgeten. Vad vill du fråga dem? Vi lyfter dina inspel i studion! Dela dina frågor genom #budgeten i sociala medier, eller ställ dem på vår Facebooksida Du kan också mejla din fråga till svtnyheter@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet