Foto: TT

Ingen höjning av barnbidraget

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna gick till val på att höja barnbidraget med 100 kronor. Men något förslag om detta finns inte med i budgetpropositionen som regeringen presenterar i morgon måndag. Det bekräftar socialförsäkringsministern för Ekot.

I september 2014, då Socialdemokraterna presenterade sitt valmanifest sade partisekreteraren Carin Jämtin så här:

– Ett ytterligare steg som vi vill göra för att stärka barnfamiljers möjlighet att ha ett bra liv är att höja barnbidraget med 100 kronor per månad, från och med den första januari nästa år, uppger Ekot.

Höstbudgeten 2015

Ingen höjning 2015...

Men i slutet av oktober 2014, när regeringen presenterade sin budgetproposition för 2015, fanns det inte med något förslag om höjda barnbidrag.

– Det är också så att om man inte får egen majoritet, då får man inte igenom allt det man vill. Det finns ju många år kvar på mandatperioden så jag hoppas naturligtvis att vi kan återkomma med delar i vårt valmanifest senare år, sade finansminister Magdalena Andersson till Ekot.

...och ingen höjning 2016

Men inte heller 2016 kommer Socialdemokraternas vallöfte att uppfyllas. Anledningen är att Socialdemokraterna inte fått med sig Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som istället velat göra en generell satsning för ensamstående föräldrar – något som i regeringens budget kommer till uttryck som en höjning av underhållsstödet med 300 kronor i månaden från den första januari, uppger Ekot.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll bekräftar att det inte blir några höjda barnbidrag nästa år.

– Det är helt korrekt. Vi har ju inte en egen majoritet, och då får man också vara beredd att kunna kompromissa. Däremot är det definitivt så att det här är ett vallöfte och en insats som kommer att genomföras under mandatperioden, säger Annika Strandhäll till Ekot.

Det här betyder att barnbidraget även nästa år kommer att ligga på 1.050 kronor per barn och månad. Den nivån har bidraget legat på sedan 2006.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet