Chatt med riksbankschefen

Publicerad

Stefan Ingves svarade på läsarnas frågor om räntan.

JK: Vilken är din favoritsedel?

Stefan Ingves: Jag tycker att alla sedlar har sina fördelar. Det gäller särskilt dom nya sedlarna, och mynten, som kommer 2015 och 2016.

Riksbanken sänker räntan

Christopher: Jag läste tidigare idag att du lägger ett stort ansvar på bankerna att vända trenden med nedåtgående räntor. Skulle du vilja förklara på vilket sätt de kan och kommer att agera för att göra just detta?

Stefan Ingves: Vad jag avsåg var inte så mycket den allmänna räntenivån utan uppbyggnaden av stora skulder. Här har bankerna ett stort ansvar så att det hela inte går över styr. Då får vi stora ekonomiska problem inte bara för enskilda hushåll utan i hela den svenska ekonomin.

Dante: Varför tog det så lång tid att komma fram till sänkning?

Stefan Ingves: Det var dags nu, inte tidigare. Ny information har visat att infaltiontrycket är lägre än vad vi har räknat med. Därför behövde vi sänka räntan för att se till att inflationen stiger.

Stanley: Ser du en risk för att Sverige och övriga Europa kan hamna i en Japan-situation och tvingas använda mycket låg ränta (som nu) under mycket lång tid?

Stefan Ingves: Jag ser inte en sådan risk för Sveriges del. Låg ränta och allmänt goda konjunkturutsikter gör att inflationen kommer att stiga.

Moderator: Chatten kommer att pågå i en halvtimme – och det har redan kommit in många frågor. En del är lika varandra, så scrolla gärna igenom Stefan Ingves svar så kanske din fråga redan besvarats.

gunilla klintberg: har vi deflation nu är det en stor risk att vi skulle få det .

Stefan Ingves: Vi har inte deflation nu om man räknar bort våra ega räntesänkningar ur konsumentprisindex. Och vi ser heller ingen risk för deflation, konjunkturen stärks framöver och sysselsättningen stiger och inflationen kommer att öka.

AngelOfMercy: Vi som bor på landsbygden och mindre orter har inte upplevt några prisuppgångar på hus de senaste fem åren.ändå får vi betala för ”bubblan” på de stora orterna. Finns ingen annan metod som hanterar problemet där det finns?

Stefan Ingves: Penningpolitiken kan inte ta regionala hänsyn. Får vi en god ekonomisk utveckling gynnar det alla. Sen ser ju bostadsmarknaden ganska olika ut beroende på om man bor i storstadsregionerna eller på landsbygden.

Mikael Andersson: Känns klokt att räntan faktiskt sänktes igen. Men varför denna diskussion om hushållens belåning? Visst är det ett växande problem, som våra politiker har att hantera. Men det är väl inte riksbankens uppgift?

Stefan Ingves: Trampar vi fel i Sverige och bolånen blir för stora och ohanterliga påverkar det alla också Riksbanken för då får vi svårigheter längre fram med inflationen och den allmänna ekonomiska utvecklingen. Det är något som är angeläget att vi undviker.

Moderator: Roligt att det kommer in så många – och intressanta – frågor till Stefan Ingves! Ni har 15 minuter på er till att ställa frågor till riksbankschefen.

Caroline: Hej! Först vill jag säga att det är väldigt roligt att man får möjlighet att ställa frågor till dig Stefan Ingves. Det här undrar jag: Att räntan nu sänks, innebär det att ni tror att faran för en bostadsbubbla är över? Sen undrar jag också om det finns en risk med att sänka räntan mer och mer tills man nästan når 0 (som är fallet för t.ex. ECB), för om ekonomin ändå skulle försämras, vad kan man då sätta in för stimulanser för att få fart på ekonomin igen? Hoppas du har tid att svara, Med Vänlig Hälsning Caroline

Stefan Ingves: Vi sänker räntan för att inflationen är låg men växande skuldsättning är fortsättningsvis en risk som vi och andra måste ta hänsyn till och ta på stort allvar. Vår bedömning nu är att räntan kommer att ligga på den här nivån, 0,75%, fram till början av 2015. Rent teknsikt är det inget problem med nollränta och andra penningpolitiska åtgärder, men det är ingenting som är aktuellt för Sveriges del.

Hans: Hej Stefan hur ser du på ökningen av penningmängden, varför har det inte större effekt på inflationen?

Stefan Ingves: Om penningmängden ökar men man inte handlar mera för pengarna utan håller dem på konto eller i plånboken då ökar inte heller den ekonomiska aktiviteten och inflationen förblir låg.

Dante: Stämmer det att era prognoser slagit fel under flera år?

Stefan Ingves: Prognoser är alltid svårt och vi har sällan 100 % rätt, men om man jämför med andra så är våra prognoser minst lika bra. Prognoser är svåra att göra men dom behövs för att vi skall kunna fatta beslut eftersom penningpolitiken påverkar ekonomin framåt i tiden.

Krister: Hej Stefan, Hur är läget med svensk ekonomi nu enligt dig?

Stefan Ingves: Vår prognos är att det kommer att gå allt bättre för Svensk ekonomi. Sysselsättningen har stigit ett tag och när omvärlden förbättras stiger också exporten och inflationen går mot vårt mål på  två procent.

Annika: Är du inte orolig att ökad konsumtion förstör miljön, och vad har du för djur på slipsen?

Stefan Ingves: Miljöfrågor är svåra och viktiga men ligger utanför Riksbankens område. På slipsen har jag nallebjörnar, det är Teddy Roosevelts teddybjörnar.

Tord Stenbäck: Vad ska Svenska riskbanken göra för att undvika kollisionen som Grekland råkade ut för?

Stefan Ingves: Vi skall se till att inflationen är jämn och stabil, att vi får en allmänt god ekonomisk utveckling och att skulderna inte blir för stora.

Joakim: Tycker du att man skall amortera eller konsumera upp den här räntesänkningen, ca 1.5 miljoner i lån och bra inkomster+

Stefan Ingves: Privatekonomiska råd ägnar vi oss inte åt. Det är en fråga att hantera hemma vid köksbordet.

Krister: Hej Stefan, Styrs Riksbanken opolitiskt neutralt? Står du till höger eller vänster politiskt sätt? Tror att du styrs mer åt det röda hållet..återhållssamhet...

Stefan Ingves: Riksbanken är helt opolitisk och vi fattar helt självständiga beslut. Däremot utses vi av Riksbanksfullmäktige som i sin tur utses av Riksdagen.

Mattias F: I media kan man läsa mycket om hur olika experter har råd och uttalanden om hur RB borde resonera och tänka. Påverkas ni av detta?

Stefan Ingves: Vi följer naturligsvis den diskussion som pågår i samhället om penningpolitiken men till sist är det vi sex i direktionen som fattar självständiga beslut.

Tack så mycket för bra frågor och stort intresse. God Jul och Gott Nytt År till Er Alla

Moderator: Stort tack till Stefan Ingves, och till alla er som skickade in frågor!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Riksbanken sänker räntan

Mer i ämnet