Riksbankschefen Stefan Ingves chattade om räntan på svt.se. Till höger Tomas Lundberg presschef Riksbanken. Foto: Martina Nord SVT

Riksbankschefen: Ekonomin kommer gå allt bättre

Uppdaterad
Publicerad

Riksbankens chef Stefan Ingves svarade på frågor om räntan – och om sin slips.

Flera frågade om varför reporäntan sänks just nu – och inte tidigare.

– Det var dags nu, inte tidigare. Ny information har visat att infaltiontrycket är lägre än vad vi har räknat med. Därför behövde vi sänka räntan för att se till att inflationen stiger, sa Stefan Ingves till svar.

Riksbanken sänker räntan

Riksbanken bedömer att räntan kommer att ligga på den här nivån, 0,75%, fram till början av 2015.

Ljus framtid

Hur framtiden ser ut för Sveriges ekonomi, om vi kommer att följa i krisande EU-länders fotspår, är inget vi behöver oroa oss för, menar riksbankschefen.

– Vår prognos är att det kommer att gå allt bättre för Svensk ekonomi. Sysselsättningen har stigit ett tag och när omvärlden förbättras stiger också exporten och inflationen går mot vårt mål på  två procent.

Några läsare passade på att ställa lite ovanligare frågor till Stefan Ingves, och han kunde avslöja att han inte har någon favoritsedel och att figurerna på hans slips var nallebjörnar.

– Det är Teddy Roosevelts teddybjörnar.

Läs hela chatten här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Riksbanken sänker räntan

Mer i ämnet