Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tre frågor om hur Svenska börsen kan påverkas av det osäkra läget i amerikansk politik. Foto: TT/SVT

Chefekonomen: Det spelar inte så stor roll vem som vinner

Uppdaterad
Publicerad

Det spelar inte så stor roll för de amerikanska ekonomin om Donald Trump eller Joe Biden vinner presidentvalet, huvudsaken är att politiska strider inte blockerar nödvändiga ekonomiska stimulanser. Det säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

Enligt Robert Bergqvist kommer vem som sitter i Vita huset ha ganska liten effekt, åtminstone på kort sikt, på konjunkturen i världens största ekonomi.  

– Till sist handlar det om vad företagen gör och hur arbetsmarknaden ser ut som avgör konjunkturen, säger han och tillägger:

– Då spelar det egentligen ganska liten roll vem som vinner valet, åtminstone ur en ekonomisk synvinkel.

Politiska låsningar hot mot ekonomin

Men, även om kandidaterna inte har så stor betydelse, så kan själva striden om Vita huset få stora ekonomiska konsekvenser, uppger Robert Bergqvist.

Coronapandemin har slagit hårt mot USA, inte minst ekonomiskt, och landet är i stort behov av ekonomiska stimulanser. Både Trump och Biden har i sina kampanjer också utlovat finanspolitiska stimulanspaket för få fart på ekonomin, men en utdragen strid om presidentposten skulle kunna leda till en ökad politisering och segdragna politiska strider, vilket kan göra att stimulanserna dröjer.

– Ökad politisering mellan demokrater och republikaner ökar risken för politiska låsningar. Risken med låsningar är att man inte orkar få fram ett stimulanspaket tillräckligt snabbt, säger Robert Bergqvist.

– Det blir ett ekonomiskpolitiskt vakum.

Försiktiga marknadsreaktioner

Hittills har marknadsreaktionerna på det amerikanska varit försiktiga världen över då investerare och andra marknadsaktörer spänt avvaktar resultatet.

I Europa stiger börserna något på onsdagen efter att inledningsvis fallit lätt. Det paneuropeiska indexet STOXX 600 stiger med 0,4 procent medan Londbörsens FTSE-index är upp 0,3 procent och i Frankfurt stiger DAX-indexet med 0,2 procent.

Även Stockholmsbörsen är upp och OMXS30-indexet klättrar 1,8 procent.

Förutsägbar oförutsägbarhet   

De europeiska börsuppgångarna är enligt Robert Bergqvist i mångt och mycket i linje med gårdagens uppgångar på de amerikanska börserna, som då räknade med en klar seger för Joe Biden.

Men även om Donald Trump skulle bli vald för ytterligare fyra år så tror Robert Bergqvist inte att det kommer leda till några större reaktioner på världens marknader då man lärt att man i viss mån blivit luttrad och lärt sig att förvänta sig det oväntade.

 - Det är en förutsägbar oförutsägbarhet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet