Citigroup medger att de orsakade måndagens blixtkrasch. Foto: TT

Citigroups Londondesk bakom måndagens börskrasch

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska finansjätten Citigroup medger att det var en handlare på deras Londondesk som orsakade måndagens blixtkrasch på Stockholmsbörsen.

Det var strax innan klockan tio på måndagsmorgonen som Stockholmsbörsens breda index plötsligt föll bråddjupt nedåt. Raset landade på nästan 8 procent men återhämtade sig inom loppet av några minuter. Det djupa hacket märktes även på flera andra europeiska börser.

”Gjorde fel”

Sent på måndagskvällen meddelade affärsbanken Citigroup att det var ett misstag på deras Londondesk som låg bakom dippen.

”I morse gjorde en av våra handlare ett fel när en transaktion skrevs in”, sade den New York-baserade banken i ett skriftligt uttalande, rapporterar Bloomberg.

”Inom några minuter identifierade vi felet och korrigerade det.”, skriver man vidare.

Indexet OMX Stockholm PI, måndagen den 2/5 2021. Foto: SVT

Den oväntade dippen orsakade till en början stor förvåning. Hos den svenska börsoperatören Nasdaq hade man inledningsvis ingen förklaring. Senare slog man fast att det rörde sig om en ovanligt stor säljorder.

– Vi har lagt mycket tid på att utesluta att det handlar om fel i våra system eller någon form av extern attack. Det har vi konstaterat att det inte var. Det var en större aktör på marknaden som lade en väldigt kraftig säljorder, vilket gjorde att kurserna gick ned väldigt markant under en kort period, sa kommunikationschefen David Augustsson till SVT Nyheter under måndagen.

Potentiell skada

Händelsen utreds av Finansinspektionen (FI). Myndigheten har inhämtat information och följer händelseutvecklingen, uppger Susan Vo Bergqvist, pressekreterare på FI under tisdagsförmiddagen.

– Det är för tidigt att säga om någon åtgärd kommer att vidtas, säger hon.

Bloomberg skriver att Citigroup nu för samtal med såväl börser som tillsynsmyndigheter.

Felet kan potentiellt ha orsakat finansiella skador samt påverka Citigroups rykte, skriver Bloomberg. Det eftersom Nasdaq meddelat att man inte kommer att makulera några avslut som gjorts på de nordiska marknaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.