Samtiliga storbanker i Sverige tror att brexit kommer att ske med något form av avtal Foto: Alexander Larsson Vierth/TT/Kirsty Wigglesworth/AFP

Storbankerna tror på förlängd brexit

Publicerad

Storbritanniens omtalade deadline för brexit närmar sig med stormsteg. Men osäkerheten är stor för om landet verkligen kommer att lämna EU vid månadsskiftet – och om de brakar ut utan ett avtal. Ingen av storbankerna i Sverige tror på dock på en “hård”, avtalslös brexit.

Den brittiska premiärministern Boris Johnson har bråda dagar framför sig med att förhandla fram ett nytt avtal med EU, som hittills visat svalt intresse för Toryledarens förslag. Premiärministerns framhärdande i att landet trots allt ska lämna unionen den sista oktober gör att frågetecknen är många kring vad som ska ske.

SVT har ringt runt till de fyra storbankerna i Sverige för att kolla av hur de tror att brexit kommer att sluta. Handelsbanken, SEB och Swedbank ser det som troligast att Storbritannien kommer att be EU om förlängning av utträdet och fortsätta att förhandla. Samtidigt medger Handelsbanken att riskerna för en avtalslös brexit, en så kallad ”hård” brexit har ökat.

Brexit

Tror på kompromiss

Nordea är den enda av storbankerna som tror att Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober – med ett avtal.

– Mycket talar för att man får ett avtal på plats men att EU kommer att ge britterna väldigt lite, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Banken tror alltså att EU kommer att kompromissa ytterst lite med den brittiska premiärministern men att parterna till slut får till ett avtal. Enligt Annika Winsth har banken fått flera signaler från EU att så skulle vara fallet och att man i Storbritannien börjat inse vad konsekvenserna blir om man faktisk skulle lämna EU utan avtal.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea Foto: Nordea

Börjar inse konsekvenserna

Skulle det trots allt bli en hård brexit siar storbankerna även där om vad som skulle kunna hända. SEB menar exempelvis att pundet kan komma att tappa i värde med upp till 10 procent. Att pundet kommer att falla håller Annika Winsth på Nordea med om.

– Pundet kommer att drabbas värst och även närliggande valutor, som kronan, kan få en smäll. Men några stora konsekvenser i världsekonomin tror jag inte att det kommer att bli, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet