Boris Johnson har nu förlorat sju omröstningar i rad i det brittiska underhuset. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Uppgift: Boris Johnson öppnar för att skjuta upp brexit

Publicerad

Enligt uppgifter till BBC kommer Storbritanniens regering att be om ytterligare förlängning av brexit om ett avtal med EU inte har nåtts senast den 19 oktober.

Dokumenten som BBC hänvisar till har lämnats in till en skotsk domstol där brexitmotståndare försöker tvinga premiärminister Boris Johnson att följa en lag som förhindrar ett avtalslöst brexit utan parlamentets godkännande.

I skrivelsen står att Johnson har accepterat att han kan bli förpliktad att skicka ett brev till EU och be om förlängning, skriver Reuters.

Tvingande lag

Tidigare har premiärminister Boris Johnson lovat att Storbritannien ska lämna EU när den nuvarande tidsfristen går ut den 31 oktober – med eller utan ett avtal.

I september klubbades dock en lag i det brittiska parlamentet, populärt kallad Benn-Act, som tvingar den brittiska regeringen att be EU om en förlängning av brexit om inte ett antal förutsättningar är uppfylda.

Huvudkraven är att parlamentet senast den 19 oktober måste ha godkänt ett utträdesavtal med EU, alternativt gett klartecken för att lämna unionen utan ett avtal. I annat fall tvingas alltså Boris Johnson be om en förlängning.

Irland överväger förlängning

Irlands premiärminister Leo Varadkar meddelade under fredagen att han skulle överväga en förlängning om det skulle komma en sådan förfrågan från Storbritannien. Varadkar, som just nu besöker Danmarks premiärminister Mette Fredriksen i Köpenhamn, tillade att en förlängning av förhandlingstiden vore att föredra framför att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.

Den irländske premiärministern har hamnat i rampljuset sedan gränsfrågan på Irland blivit en central del av brexitförhandlingarna. Varadkar kritiserade så sent som i går Boris Johnsons senaste avtalsplan just för att sakna tydlighet gällande en eventuell gräns på Irland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet