Foto: TT

Uppgifter: Ericsson lägger ner all tillverkning i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Telekomjätten Ericsson planerar att stänga ned all tillverkning i Sverige. Det visar ett dokument som Svenska Dagbladet tagit del av. Enligt SVT:s ekonomireporter Jan Nylander finns ett antal chefer som vill göra stora neddragningar i Sverige, och det är fabriken i Borås som ligger sämst till.

Enligt tidningen är det tillverkningen i Borås och Kumla som ska upphöra. 3.000 anställda berörs av besparingsplanen och en 140-årig svensk industriepok skulle därmed vara över.

”Skulle ta död på Ericsson”

Svenska Dagbladet har tagit del av ett internt dokument som visar telekomjättens planer. Enligt denna kan jakten på sänkta kostnader innebära att all tillverkning i Sverige läggs ned. Främst är det anställda inom affärsområdet Nätverksprodukter som berörs.

Neddragningar på Ericsson

Sedan någon vecka sitter Ericssons ledning i förhandlingar med koncernfacket.

– Den här planen skulle ta död på Ericsson och vara ett första steg mot att avveckla hela Ericssons verksamhet i Sverige, säger en källa centralt placerad i förhandlingarna mellan arbetsgivare och arbetstagare till tidningen.

Gammalt sparbeting

Enligt SVT Nyheters ekonomireporter Jan Nylander, som bevakat Ericsson sedan 1990-talet och har viss insyn i förhandlingarna, ligger det ett sparkrav över företaget. Det beslutades av den nu sparkade vd:n Hans Vestberg och enligt Nylanders källor finns en falang chefer inom koncernen som vill spara hårt på just den svenska verksamheten.

– Framförallt är det fabriken i Borås som ligger illa till eftersom Ericsson har en fabrik i Indien som tillverkar samma produkt, nämligen minilinkar. Fabriken i Kumla har något bättre förutsättningar eftersom man där tillverkar radiobasstationer som kommer att spela en viktig roll när det nya 5G-teknologin utvecklas.

Avgörande strid

Enligt Jan Nylanders uppgifter har koncernledningen ännu inte fattat några beslut, men det pågår förhandlingar. Han menar att det stora problemet inte är om den svenska tillverkningen, som redan är hårt slimmad, försvinner. Det verkligt avgörande är var Ericssons forskning och utveckling kommer att äga rum i framtiden.

– Ericsson har misslyckats med att behålla sitt teknologiska försprång och på flera områden har den värsta konkurrenten Huawei gått ikapp och förbi. Det har gjort att Ericsson inte längre kan ta lika bra betalt för sina produkter. Det finns chefer inom bolaget som vill förbättra lönsamheten genom att dra ner på forskningen och utvecklingen i Sverige, som är dyr, och placera den i länder med lägre kostnader.

Utökade besparingar

Redan förra året berättade Ericsson att man skulle spara och närmare 1.500 tjänster togs bort från den svenska enheten som gick under namnet Ericsson Radio. Skulle den nya planen förverkligas blir neddragningen nästan dubbelt så stor som tidigare sagts.

Ericsson i Borås sysselsätter drygt 800 personer och i Kumla drygt 400. Totalt har Ericsson 15.000 anställda i Sverige. År 2000 var det närmare 50.000.

SVT Nyheter har sökt Ericsson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet