Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det räcker med att det spekuleras för att det ska sätta igång en negativ psykologisk spiral som riskerar bli en självuppfyllande profetia.” SVT:s ekonomikommentator om finansoron. Foto: Michael Probst/TT

Finansoron fortsätter med nya bankras på börsen

Uppdaterad
Publicerad

Deutsche Bank, Société Genérale och flera andra storbanker i Europa backade kraftigt och på Stockholmsbörsen påverkades även svenska banker på fredagen, om än mer beskedligt. Det är oron över att fler banker kan få problem när räntorna stiger som driver rädslan för bankaktier.

Strålkastarljuset hamnade särskilt på Deutsche bank efter att de meddelade att de tänker löste lån i förtid.

– Det brukar tas emot positivt men i såhär nervösa tider började man diskutera om det berodde på negativa orsaker, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Och nervositeten på börsen och bland bankerna lär fortsätta ett tag, säger Norén.  

– Det räcker tyvärr i det här läget att det börjar spekuleras. Och det riskerar att bli en självuppfyllande profetia, säger Alexander Norén.

Efter EU-toppmötet i Bryssel idag fick Tysklands förbundskansler Olaf Scholz frågan om Deutsche Bank är det nya Credit Suisse.

– Banksystemet i Europa är stabilt. Det finns ingen anledning till oro, svarade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.