Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här hamnade spararnas pengar – upp till 300 miljoner borta. Foto: SVTG

Politiskt inflytelserika affärsmän kopplas till lånehärva

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har tidigare avslöjat att Swedbank och SEB möjliggjort för en bedrägerimisstänkt låneplattform att slussa mångmiljonbelopp till en rad tveksamma bolag och verksamheter. Upp till 300 miljoner kronor är borta. Nu kan SVT visa att bakom ett av bolagen som mottagit pengar i den misstänkta bedrägerihärvan finns två personer med nära kopplingar till den allra högsta politiska makten i Lettland.

Minst tvåtusen sparare från hela Europa har placerat pengar i den baltiska investeringsplattformen Envestio. Nu undrar de: vart tog alla pengar vägen?

I januari i år stängdes hemsidan, ledningen är försvunnen, likaså stora delar av bokföringen. Nu pågår både bedrägeri- och konkursutredning.

SVT:s granskning visar att minst sju miljoner kronor av investeringarna hamnat hos bolaget SIA Tukums. Bakom bolaget finns två omstridda inflytelserika företagare i Lettland. Båda har starka kopplingar till Lettlands högsta politiska nivå. Bolaget ägs delvis via ett holdingbolag på Cypern.

Den ene är Uldis Mierkalns. Han är bland annat en av Lettlands största skogsägare. Han är också en av Lettlands största privata bidragsgivare till landets politiker.

De senaste åren har Uldis Mierkalns betalat stora summor till ett av de partier som ingår i landets nuvarande regeringskoalition. Foto: Knut Kainz Rognerud

Uldis Mierkalns svarar SVT via sin sekretare att han inte har ”någon som helst relation till Envestio”. Han bekräftar samtidigt delägarskapet i SIA Tukums.

Den andre personen är den kontroversielle affärsmannen Martins Tenbergs.

Martins Tenbergs är före detta livvakt till tidigare presidenten Vaira Vīķe-Freiberga. Han har i ett decennium drivit det omstridda säkerhetsbolaget TM Security.

Martins Tenbergs kallades den “grå kardinalen”. Foto: Knut Kainz Rognerud

Kallades ”grå kardinalen”

Tenbergs och TM Security hade en central roll när den tidigare presidenten Valdis Zatler bildade Zatlers reformparti 2012 där Tenbergs kallades den “grå kardinalen” på grund av sitt politiska inflytande.

SVT har upprepade gånger sökt Martins Tenbergs utan resultat.

Uldis Mierkalns säger först att han inte har någon relation till Martins Tenbergs men säger sedan att om han har någon sorts relation till honom så är den väldigt “antagonistisk och negativ” eftersom Mierkalns “förlorat pengar” på grund av Tenbergs.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel uppgavs felaktigt att Mierkalns är den person i Lettland som donerat näst mest pengar till lettiska politiker. Han är en av landet största privata bidragsgivare men inte den näst störste.

Förtydligande: Artikeln är också förtydligad med att de aktuella pengarna hamnat hos bolaget SIA Tukums.

Ett tidigare påstående att Mierkalns nekat till intervju korrigeras. Korrekt är att SVT bad om en intervju, något vi inte fick besked om. I stället fick vi skriftligt svar via Mierkalns sekreterare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer