Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mohamed Siti: ”Jag anser att tillit är den övergripande faktorn som när man ska göra affärer”. Foto: SVT

Mohamed förlorade över 60 000 kronor

Publicerad
Mohamed Siti investerade över 60 000 kronor i olika Envestioprojekt. Han förlorade alla sina pengar.
– På grund av det som hände mig har jag bestämt mig för att helt sluta investera i Östeuropa-projekt, säger han.

Fransmannen Mohamed började investera i den baltiska Envestio-plattformen 2019. Han läste om den på olika finansbloggar och blev nyfiken. Totalt har flera tusen personer från bland annat Sverige, Norge, Danmark, Italien och Spanien investerat upp till 300 miljoner kronor i Envestio.

– Den höga räntan var väldigt intressant, säger Mohamed.

Envestio lovade upp till 22 procents ränta på de olika investeringsobjekten som man sa sig förmedla pengar till. Men när företaget och hemsidan abrupt stängde i slutet av januari i år gick det inte att få tillbaka några pengar. Nu vågar Mohamed Siti inte längre tro på de så populära investeringarna i låneplattformar i Lettland. 

– Jag anser att tillit är den övergripande faktorn som när man ska göra affärer, säger Mohamed Siti.

Rädd för hot

Spanjoren Niko, som inte vill berätta sitt riktiga namn eftersom han är rädd för att personerna bakom det brottsmisstänkta upplägget kan komma att hota honom, berättar via video att han regelbundet gör olika investeringar. Han läste recensioner om Envestio på flera finansbloggar och han och flickvännen investerade runt 20 000 kronor. Men i januari i år började han misstänka att allt inte stod rätt till. När de försökte ta ut sina pengar uppstod problem med överföringen.

– Envestio verkar inte vara ett legitimt bolag. Vilket gör att vi tror vi har blivit utsatta för ett bedrägeri. 2 000 euro är inte så mycket pengar men det får mig ändå att tänka att regler måste finnas, säger Niko.

Han vet inte om han kommer få några pengar tillbaka.

– Men vad vi förväntar av den juridiska processen är att människorna bakom bedrägeriet får betala. Antingen genom att hamna i fängelse eller ge tillbaka pengarna eller betala böter. Men framför allt förväntar vi oss att nya regler kommer på plats, säger Niko.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer