Den undersökande ekonomijournalisten Guna Gleizde (till vänster) och Transparency Internationals Lettlandschef Liene Gatere. Foto: Knut Kainz Rognerud

Kritik mot Swedbank och SEB från antikorruptionshåll

Publicerad

De svenska bankerna SEB och Swedbanks roll i den bedrägerimisstänkta låneplattformen Envestios transaktioner väcker kritik från antikorruptionsorganisationen Transparency International. – Det är sorgligt, säger organisationens Lettlandschef Liene Gatere.

Hon blir bestört när hon får höra att Swedbank och SEB åter står som kontohavare för företag som just nu utreds för misstänkt ekonomisk brottslighet.

– Det är sorgligt, väldigt sorgligt. Jag anser att dessa banker har en väldigt viktig roll. De här dominerande marknadsaktörerna måste stå upp och säga: ”Så här jobbar inte vi” och de måste bevisa detta med sina handlingar, säger Liene Gatere.

Hon är chef för organisationen Transparency International i Lettland och har jobbat hårt i flera år för att få landets banker, parlamentet och regeringen att skärpa regler och lagstiftning kring korruption, penningtvätt och ekonomisk brottslighet.

Granskade reporter: Inflytelserik lobby

Guna Gleizde är en av Lettlands mest erfarna undersökande ekonomijournalister. Hon arbetar med det grävande TV-programmet Neka Personiga som regelbundet har korruptionsavslöjanden. Hon berättar att det inte är en slump att finans- och lånesektorn i Lettland är relativt oreglerad av politiker och myndigheter.

– De som jobbar inom låneindustrin ägnar mycket kraft åt lobbyverksamhet. Det är kanske den sektor som har störst inflytande i parlamentet och regeringen, säger hon.

Donerar pengar till politiska partier

En annan av de mest korruptionsutsatta branscherna som Guna Gleizde granskat är den så kallade gröna energisektorn, det vill säga samma sektor som Mierkalns och Tenbergs gemensamma bolag finns inom. Energibolagen har de senaste åren fått miljardbelopp och många företag har fått pengar utan att producera någon energi.

– Många av de bolagen som tagit emot pengar har donerat pengar till politiska partier, säger Guna Gleizde.

Och Lettlands främste korruptionsjägare Juris Jurass håller med både Transparency International och Guna Gleizde.

– Genom att donera pengar till flera partier försöker dessa affärsmän säkerställa att oavsett vilket parti som kommer till makten, så kommer de ta hand om deras näringslivsintressen genom att driva igenom vissa lagar, säger Juris Jurass.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.