Foto: TT

Skarp kritik mot tillsynen av gode män i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Barn som inte fått gå i skolan, ett tvåmiljonersarv som är borta, bristfällig tillsyn över de goda männen för ensamkommande barn och alldeles för långa väntetider.

Länsstyrelsen i Stockholm och stadens egna revisorer har allvarligt kritiserat Överförmyndarnämnden i Stockholm, för stora brister i verksamheten.

Nämndens ordförande har nu avgått.

Överförmyndarverksamheten i Stockholm är den största i landet. Tiotusen personer; gamla, dementa, ensamkommande barn och personer med funktionshinder som har en god man eller en förvaltare är beroende av att kommunens kontroll av ställföreträdarna fungerar.

Överförmyndarnämndens ordförande, miljöpartisten Veera Florica Rajala avgår, efter att stadens egen revision kritiserat nämnden.

#deutsatta

”Vi riktar anmärkning mot överförmyndarnämnden för bristande styrning, ledning och kontroll”, skriver revisorerna.

Dessutom har problemen blivit värre.

”I årets granskning har väsentliga brister noterats vad gäller tillgängligheten och servicen, hanteringen och registreringen av allmäna handlingar samt tillsynen av gode män och förvaltare.”

– Vi har försökt vårt yttersta, men vi får inga extra medel. Jag fick inte tillräckligt stor uppbackning från Stockholms stad, säger Veera Florica Rajala till SVT Nyheter.

Saknas pengar

Chefen för verksamheten, Håkan Andersson, har bara suttit på sin post i ett halvår, men han menar att det länge varit en verksamhet med för små resurser.

– När jag tillträdde sa jag till personalen, att det gäller att vara helt uppriktiga med vad detta får för konsekvenser, säger han till SVT Nyheter.

Verksamheten har fått mer pengar, men inte tillräckligt, enligt överförmyndarnämnden. Under hösten kom runt 2.000 ensamkommande flyktingbarn. Redan nu beräknas verksamheten få ett underskott på 5,5 miljoner enligt den senaste prognosen, och nämnden har redan för lite pengar och personal. Överförmyndarverksamhetens handläggare har omkring 500 ärenden per person, medan rekommendationen är att ha max 200.

Skarp kritik

Och följderna blir stora. Länsstyrelsen har också kommit med en ny granskning, som är skarp i sin kritik:

”Länsstyrelsen har stor förståelse för att nämnden under år 2015 haft en stor ökning av antalet ärenden om godmanskap för ensamkommande barn och att det påverkar verksamheten. De brister som Länsstyrelsen uppmärksammat har dock funnits i flera år. Ensamkommande barn och ungdomar är en väldigt utsatt grupp som är i stort behov av stöd och hjälp och det är därför viktigt att nämnden har en fungerande tillsyn över gode män för ensamkommande barn”, skriver länsstyrelsen i sin granskning.

En förvaltare har makten över utsatta människors ekonomi och liv. Förvaltarnas duglighet ska omprövas regelbundet av överförmyndarna. Men Överförmyndarnämnden i Stockholm har inte omprövat förvaltarskap varje år. Förra året omprövades bara 10 procent. Det är oacceptablet, skriver länsstyrelsen. Det betyder att de som har en så ingripande åtgärd, som en förvaltare som har makten över deras ekonomi och som i princip är att betrakta som barn i lagens mening, inte får det omprövat om de i själva verket kanske kan klara sig själva.

”Det följer inte lagstiftningens krav, och kan få stora personliga konsekvenser för människorna som drabbas”, skriver Stockholms stads egna revisorer om saken.

Allvarliga händelser

Det finns också flera allvarliga händelser, som att man inte tagit emot larm om en god man som inte skrivit in ett barn i skolan, eller en annan god man som inte betalat hyran så att personen som skulle bli hjälpt av en god man i stället blev hotad med vräkning från sin bostad. Orsaken till att nämnden inte tog emot larmen, var att de inte var skriftliga, utan gavs per telefon. Men det finns inget i lagen som säger att de måste vara skriftliga, skriver länsstyrelsen.

Även pengar kan vara stulna. I granskningen hittar länsstyrelsen att flera barn fått arv på 2 miljoner respektive 500.000 var som inte redovisats. En annan god man har blandat ihop sina egna pengar med den som ska hjälpas, något som är helt förbjudet.

”Inte fått gehör”

I Stockholm har det länge varit allvarliga brister. År efter år har länsstyrelsen kommit med kritik i sina inspektioner, och även stadens revisorer kom redan år 2013 med kritik. Ändå har problemen fått fortsätta. Även JO har kritiserat verksamheten.

– Jag har försökt att lyfta detta i budgetdebatter, med kommunfullmäktige och med kommunstyrelsen, men inte fått gehör, säger avgående ordföranden Veera Florica Rajala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet