Indiens transportminister Nitin Gadkaris tillsammans med Scanias nuvarande vd Henrik Henriksson och tillträdande vd Christian Levin under ett Sverigebesök 2017. Foto: SVT

Indisk minister hotar stämma SVT efter Scania-avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen avslöjade SVT Nyheter och Uppdrag granskning hur Scania har förfalskat lastbilar och mutat till sig busskontrakt i Indien. Nu har mutanklagelserna skapat politisk turbulens i Indien och den utpekade indiske transportministern hotar att stämma SVT för förtal.

SVT avslöjade nyligen att den svenska fordonstillverkaren Scania 2016 levererade en specialutrustad lyxbuss till ett bolag med kopplingar till Indiens transportminister. Bussen var avsedd för hans dotters bröllop.

Men transportministerns advokat beskriver medieuppgifterna som ett ”medvetet och illvilligt försök att skapa skandal” genom att publicera ”fabricerade anklagelser”, skriver Dagens industri, som hänvisar till den indiska affärstidningen Economic Times.

Scania och mutorna i Indien

Turbulens i Indien

Historien om lyxbussen var en del av SVT:s avslöjanden om Scanias misstänkta mutaffärer som har fått stor uppmärksamhet i Indien.

Hashtagen Scania Scam har trendat på indiska twitter och indiska tidningar fokuserar framförallt på uppgifter om att transportministern Nitin Gadkaris familj ska ha fått en Scaniabuss till ministerns dotters bröllop.

Det är SVT:s Uppdrag granskning som i samarbete med den tyska tv-kanalen ZDF har fått fram uppgifterna om ministerbussen från Scanias internutredning.

Hotar med stämning

Nitin Gadkaris advokat kräver nu att SVT Nyheters, Uppdrag gransknings och ZDF:s publiceringar tas bort och att mediebolagen senast i dag, söndag, ber om ursäkt, för att undvika en stämningsansökan om förtal.

– Vi har all anledning att vara stolta över vår granskning och publicering och har inte nåtts av någon information som tyder på att vi skulle ha fel om något så publiceringen ligger fast, säger Axel Björklund, ansvarig utgivare på Uppdrag Granskning till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Scania och mutorna i Indien

Mer i ämnet