Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är kartan som visar kaffets dystra framtid. Uträkningarna baseras på ett scenario där temperaturökningen är begränsad till 2 grader år 2065. Foto: Simon Krona

Kaffet billigare än på över ett år

Uppdaterad
Publicerad

Vissa livsmedel går stick i stäv med en annars hög inflation. Som kaffe. Priset är nu det lägsta sedan början på 2022, enligt den oberoende sajten Matpriskollens beräkningar.

De senaste veckorna har kaffepriserna sjunkit med ungefär 6 kronor per kilo. Detta efter att prisökningar stannat av sedan de höjts kraftigt från 2021. Ökningarna tillskrevs dåliga skördar i Brasilien tillsammans med ökade fraktkostnader under pandemin.

Men nu har det vänt, bland annat på grund av spekulationer om en bra skörd nästa år, förklarar Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen.

– Vi hör också om minskad efterfrågan i världen i och med inflationen, framför allt på att köpa kaffe ute. Det gör att efterfrågan och därmed priset går ned.

Men för att få kaffet ännu billigare ska man vänta tills det är på extrapris, säger han.

– Det här är en sådan vara man bara ska köpa på extrapris. Vid jul kan det säkert vara halva priset.

– Man kan tycka att det är mycket hausse runt kaffet. Det kostar kanske bara en krona koppen, men det är ett stort utlägg varje gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.