I prognosen konstaterar Konjunkturinstitutet att svensk ekonomi går starkt med exporten som motor och att sysselsättningen har ökat snabbt under hösten. Foto: Salim Alsabbagh/SVT

KI varnar för negativa effekter av boprisfall

Uppdaterad
Publicerad

Konjunkturinstitutet, KI, varnar i sin nya prognos för konsekvenserna av de senaste månadernas prisfall på bostadsmarknaden. Den kan få negativa effekter för såväl konsumtion och investeringar, skriver KI.

I prognosen konstaterar Konjunkturinstitutet att svensk ekonomi går starkt med exporten som motor och att sysselsättningen har ökat snabbt under hösten. Men det finns uppenbara risker i form av de sjunkande bostadspriserna.

– Sammanfattningsvis har vi en stark konjunktur i Sverige och den blir allt starkare, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet (KI).

Bostadsmarknad

– Men fallet i bostadspriser utgör en stor osäkerhetsfaktor.

Fallet i bopriser tillfälligt

Samtidigt gör man bedömningen att höstens sättning på bostadsmarknaden bedöms vara tillfällig och att priserna ska stabiliseras under början av 2018.

– Vi antar att fallet i bostadspriser är tillfälligt och blir måttligt, säger Hedén Westerdahl, som tillägger att bedömningen är att priserna stiger i mitten av nästa år.

När det gäller tillväxttakten spår man att den mattas i år men stärks under 2018.

För i år bedöms tillväxten landa på 2,5 procent. För 2018 förväntas den bli 2,9 procent, 2019 2,0 procent och 2020 1,7 procent.

Arbetslösheten väntas sjunka från 6,7 procent i år till 6,4 procent nästa år och 6,2 procent 2019 för att därefter stiga något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet