Foto: Johan Nilsson/TT/ SVT

Krisläge för flygbolagen efter coronavirusets spridning

Uppdaterad
Publicerad

Flygbranschens organisation IATA varnar för att viruslarmen kan få stora konsekvenser för hela branschen. Med coronavirusets utbredning görs nu en chockrevidering där flygbolag beräknas tappa 63–113 miljarder dollar, motsvarande 600–1070 miljarder svenska kronor.

Att många flygstolar gapar tomma intygar Rafael Schvartzman, vice Europachef på IATA.

– Vi har sett en väldigt kraftig nedgång av efterfrågan, och folk som har köpt flygbiljetter använder dem inte. Flygplan lättar med tomma stolar, säger han. 

Coronapandemin

Flera flygbolag, däribland Norwegian och SAS, har fått dra in flera linjer bland annat till USA och runtom i Europa för att hantera krisen. Andra har även valt att parkera en del  av sina plan och vidtagit åtgärder som obetald ledighet för de anställda, enligt Schvartzman.

– Det här innebär en stor minskning av trafik över hela världen, men allra främst i de hårdast drabbade länderna, säger han.

För att inte förlora sina landningsrättigheter på olika flygplatser, vill IATA att världens regeringar tillfälligt upphäver kravet att flygbolag måste flyga som tidigare överenskommet, enligt TT.

Kommer flygbolag eller resebyråer att gå i konkurs?

– Det kan hända. I en sådan här situation är det ovisst.

Se hela intervjun i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet