Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kulmen väntas till helgen” – se klippet där elprisanalytikern listar tre faktorer som påverkar elpriset just nu. Foto: Janerik Henriksson, TT arkiv

Kylan lyfter elpriset – stopp i Forsmark bidrar

Uppdaterad
Publicerad

Det är ovanligt kallt. Och värre blir det. Räkna med att elpriset rusar upp emot 1,50 kronor/kWh framåt helgen. En kärnkraftsreaktor i Forsmark på halvfart flera veckor framåt kan få stora priseffekter vid kyla.

Under fredag-lördag pekar prognoserna på över tio grader kallare än normalt i genomsnitt över landet. Det ger ett extra stort sug på el – effekttoppar som överskrider vad Sveriges egna elproduktion klarar av. Som tur är går många arbetsplatser fortfarande på halvfart efter helgerna, vilket håller nere elbehovet.

– Det hade kunnat bli ännu högre. Men importbehov kommer det att bli, säger Johan Sigvardsson, elanalytiker på elbolaget Bixia.

Priset trefaldigas

För mot helgen avtar vindarna också. I norra Sverige kämpar dessutom en del vindkraftparker med isproblem på snurrorna, även om det är ganska normalt. Och kärnkraften går inte för fullt. På onsdagen meddelade Forsmark att stoppet vid en av de tre reaktorerna förlängs till 24 januari, vilket innebär att den kommer att gå på halvfart.

Allt som allt bedömer Johan Sigvardsson att elpriset stiger till i storleksordningen 1,50 kronor per kilowattimme (kWh) i hela landet de närmaste dagarna, från onsdagens nivå på 66 öre/kWh.

Det är ändå betydligt lägre än hur det såg ut under kalla dagar förra vintern. Det bättre elläget med lägre bränslepriser i Europa, fransk kärnkraft i bättre form, gör att den förmodade elimporten kommande dagar inte blir fullt lika dyr.

Det är heller inte lika kallt söder om Sverige, vilket dämpar förbrukningen.

Vädret avgör

Vad som händer med priset resten av vintern och våren är avhängigt vädret. Långtidsprognosen pekar i nuläget på en ganska kall januari.

Underskott i vattendammarna får effekt på elpriserna längre fram i vår. Framtidskontrakten på Nasdaqs råvarubörs för elleverans under andra kvartalet har stigit tydligt de senaste veckorna, om än inte till några avskräckande nivåer likt hösten vintern 2022/2023, från cirka 40 öre till omkring 60 öre/kWh sett till hela Norden.

Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt (som höjdes vid årsskiftet), moms och nätavgift på över en krona/kWh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.