Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amerikanska myndigheter har ingripit och garanterat kundernas insättningar i den kraschade banken Silicon Valley Bank, och nu är risken för bankpanik låg, menar Bo Becker, professor på Handelhögskolan. Foto: TT arkiv, SVT

Professorn: ”Liten risk att det här sprider sig till Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att amerikanska myndigheter ingripit och garanterat kundernas insättningar i den kraschade banken Silicon Valley Bank, är risken för bankpanik låg. Det säger Bo Becker, professor på Handelhögskolan, till SVT Nyheter. Samtidigt kan stödet av banker på sikt göda ett fortsatt högt risktagande.

Tre amerikanska banker har kollapsat den senaste veckan. Två av dem, Silicon Valley Bank och Signature Bank har tagits över av myndigheter. Så hur stor är risken för ytterligare spidningseffekter?

– Det finns nog ett par andra banker i USA som eventuellt har problem i dag eller i början på veckan, men det är liten risk att det här sprider sig till Sverige, säger Bo Becker, professor på Handelshögskolan.

Finns det risk att oron sprider sig till andra sektorer?

– Det fanns en oro att många av bolagen i techsektorn som använder den här banken skulle ta ut sina pengar i panik. Men i och med att alla insättningar är garanterade sedan söndag kväll, så tror jag att det är rätt låg risk för en sådan panikreaktion under dagen.

Gör allt för att förhindra bankrusning

Störst av de kraschade bankerna är Silicon Valley Bank som nyligen hade tillgångar på omkring 2 200 miljarder kronor, vilket då gjorde den till den 16:e största banken i USA.

Banken har jobbat mycket mot techsektorn som det nu går dåligt för samtidigt som man fått stora problem när räntorna har stigit, vilket har sänkt värdet på bankens obligationsportfölj. Sedan söndag kväll är alla insättningar garanterade i Silicon Valley Bank, vilket innebär att även insättningar över den legala gränsen på 250 000 dollar skyddas.

Myndigheterna gör alltså allt för att förhindra panik och en så kallad kallad bankrusning där alla kunder vill ta ut sina pengar samtidigt, vilket kan sätta det finansiella systemet i gungning. Samtidigt är aktieägarna – däribland svenska Alecta – inte skyddade när banker går omkull.

”Banker lär sig att risker inte kostar”

Att amerikanska myndigheter nu tagit över krisande banker samtidigt som kundernas insättningar garanteras ser Bo Becker både fördelar och nackdelar med:

– Det betyder att det blir mer lugn och ro i dag och mindre risk för panik. Nackdelen är möjligtvis att andra banker lär sig att det inte kostar något att ta stor risk och det kan betyda att det kan bli mer risktagande framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.