Finansminister Magdalena Andersson (S) ville se en lagändring efter SVT:s granskning. Foto: Jessica Gow/TT

Lagrådets kritik mot regeringens lagförslag: ”Tillför inte något”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill förhindra att företag gör aktieutdelningar samtidigt som de får statligt stöd för att permittera sin personal. Därför beslutade man i förra veckan att skärpa lagen om hur stöd till bolag ska delas ut – men förslaget till den nya lagtexten får kritik från Lagrådet. Det tycker tillägget är onödigt.
”Lagförslaget tillför inte något till gällande rätt”.

SVT Nyheter har i flera artiklar granskat hur storföretag som räknar med statligt krisstöd och korttidspermitterar personal samtidigt ger miljarder i utdelning till aktieägarna.

– Är det så att det visar sig att man har stora möjligheter att göra stora aktieutdelningar måste vi se över lagen. Jag tvekar inte att göra det, sade finansminister Magdalena Andersson (S) efter granskningen.

Därefter meddelade Tillväxtverket att de stoppar stöd till bolag som gör aktieutdelningar och regeringen klubbade igenom ett förslag till ny lagtext. I den preciserar man tydligare att bolag som gör aktieutdelningar inte ska kunna få stöd.

”Skapar snarare problem”

Men den förslagna ändringen får kritik på flera punkter av Lagrådet. Före detta justitierådet Eskil Nord, som är del av Lagrådet, säger till SVT att enskilda ledamöter inte kommenterar rådets yttranden utan hänvisar till det skrivna yttrandet, där det bland annat står:  

”Lagrådet anser sammanfattningsvis att lagförslaget inte tillför något till gällande rätt, utan att det snarare skapar problem vid tillämpningen.”

I yttrandet framgår att lagrådet anser att det redan finns möjlighet att ta aktieutdelning i beaktande när man gör bedömningen om ett företag ska få stöd. Kortfattat anser rådet att det är tydligt att ett företag inte är i behov av stöd om de har råd att dela ut pengar. Om något kan ett förtydligande kanske behövas.

Lagrådet granskar och yttrar sig över lagförslag på begäran av regeringen eller ett riksdagsutskott. Ledamöterna hämtas huvudsakligen från kretsen av aktiva eller tidigare domare i Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen.

SVT Nyheter har sökt finansminister Magdalena Andersson (S) för en kommentar, men utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet