Martin Kruse. Foto: SVT

Lotsarna ses över: Vi har sett problemen

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen ser just nu över systemet med etableringslotsar. Bakgrunden är bland annat de många klagomålen på tjänsten. 

Systemet med etableringslotsar har fått kritik från en rad håll under sin treåriga existens. I somras berättade SVT om en kritisk rapport från Riksrevisionen som till stora delar dömde ut verksamheten, och granskningar har gjorts av såväl SVT:s Nordnytt som Västnytt och Rapport.

Också inom Arbetsförmedlingen finns en kritik mot systemet, och myndigheten håller just nu på att slutföra en stor egen översyn av tjänsten.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

– Vi har sett att det finns problem i den här tjänsten, så är det. Och vi har initierat en översyn av tjänsten i sin helhet och hur den fungerar i praktiken, säger upphandlingschefen Martin Kruse till SVT.

Kruse vill med hänvisning till översynen inte säga något om hur det kommer sig att lotsarna orsakar så många klagomål från deltagarna.

– Nej, det är precis det vi försöker utreda.

Vad ska översynen komma fram till?

– Den är väldigt bred och ska ge svaret på frågan varför vi sett de problem vi sett och vilka behov deltagarna har. Vi vill få en komplett bild av hur tjänsten fungerar i praktiken.

Martin Kruse vill inte svara på om lotstjänsten kommer att finnas kvar om ett år.

– Jag vill inte föregripa översynen vi håller på med. Översynen kommer att vara färdig i slutet av oktober.

Regeringen aviserar en nedtrappning av lotssystemet 2016, då det ska bli svårare att både bli och få etableringslots. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till SVT att det i praktiken blir ett helt nytt system som ska minska risken för oseriösa aktörer.

Trots att förändringen inte ska träda i kraft förrän 2016 så menar Ylva Johansson att förändringen görs ”ganska snabbt ändå”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet