Michael Wolf, Swedbanks sparkade vd. Foto: TT

Michael Wolf anmäld av Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Swedbank bekräftar nu att man har anmält den sparkade vd:n Michael Wolf till Finansinspektionen. Enligt banken har man funnit transaktioner som utförts av Wolf som ”kan antas” utgöra ett brott.

En anmälan har gjorts ”enligt reglerna om rapporteringsskyldighet i marknadsmissbrukslagen”, skriver man i ett pressmeddelande. Finansinspektionen lämnade vidare anmälan till Ekobrottsmyndigheten som i sin tur har beslutat att inleda förundersökning.

TT: Vad är misstanken?

Swedbank sparkar sin vd

– Det här är den enda kommentar vi har för närvarande.

Enligt källor till Dagens industri, som var först med att rapportera om saken, lämnades en anmälan in i slutet av förra veckan. Alltså veckan innan Wolf fick sparken.

Ägarna vet inget

I onsdags, dagen efter banken meddelat att Wolf lämnar med omedelbar verkan, träffade de största aktieägarna Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström och den tillförordnande vd:n Birgitte Bonnesen.

Lennart Anderberg, ägaransvarig för Sparbanksgruppen, näst största aktieägare i Swedbank, säger till TT att ingen information lämnades om en anmälan vid mötet.

Det ska inte heller ha förekommit några antydningar om att en anmälan kan komma att bli aktuell.

Tvingades lämna hastigt

Wolf sparkades oväntat av styrelsen i tisdags. Att han tvingades lämna med omedelbar verkan beskrevs som närmast unikt, men enligt styrelseordförande Anders Sundström fanns inga andra skäl till att Wolf fick sluta än de som då redovisades.

– Vi vill försöka bygga ett nytt ledarskap. Vi känner att vi måste komma vidare, sade Sundström bland annat efter beskedet i tisdags.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank sparkar sin vd

Mer i ämnet