Foto: TT

Nio tecken på en skakig bomarknad

Uppdaterad
Publicerad

Efter många år av ständigt stigande priser, skakar det nu på den svenska bostadsmarknaden. Här är nio tecken på att marknaden svalnat av.

Bostadspriserna i har Sverige stigit kraftigt sedan slutet av 1990-talet. Vid finanskrisen för tio år sedan sjönk priserna tillfälligt men sedan har de åter stigit år för år.

Men nu har det åter börjat skaka på bostadsmarknaden.

Räntorna är extremt låga men kommer förr eller senare börja stiga. Samtidigt vill Finansinspektionen införa nya tuffare amorteringskrav. Detta i kombination med en allmän nervositet på bostadsmarknaden har fått priserna att sjunka och fått många att undra hur man ska agera nu.

Här är nio tecken på att bostadsmarkanden håller på att kylas av:

1 – Priserna har vänt nedåt

Priserna bostadsmarknaden har vänt nedåt. Mellan oktober och september föll priserna på bostadsrätter med 6 procent. Därmed är de senaste månadernas uppgång raderad och priserna är tillbaka på ungefär samma nivå som för ett år sedan.

2 – Bostadssäljare får räkna med lägre priser

De genomsnittliga slutpriserna för bostadsrätter ligger, för första gången sedan 2014, under utgångspriserna.

3 – Det byggs ovanligt mycket

Det byggs fler bostäder i Sverige än på väldigt länge. Något som kan bromsa prisutvecklingen ytterligare de kommande åren. Enligt Boverkets senaste prognos påbörjades 76.000 lägenheter i år och även nästa år väntas byggandet vara mycket stort.

”Det ökade utbudet har sannolikt bidragit till nedgången av bostadspriserna som vi sett den senaste månaden, och skulle kunna leda till fortsatta prisjusteringar”, skriver Boverket.

4 – Hyreslägenheter står tomma

På en rad orter i Sverige har det dessutom blivit svårare att hyra ut nyproducerade lägenheter. Det visar en undersökning som SVT gjort. I Norrköping har till exempel nybyggda hyreslägenheter stått tomma i över ett halvår.

Potentiella hyresgäster tycker att hyran är för hög och i Örebro har det kommunala bostadsbolaget gett en tioårig hyresrabatt för att locka hyresgäster.

5 – Många vill sälja

I början av oktober kunde SVT Nyheter berätta att rekordmånga bostäder är till salu, detta enligt statistik från Hemnet. Inte sedan 2008 då man började mäta har antalet bostäder till salu varit fler.

6 – Mäklarna tror på prisnedgång

Fyra av tio mäklare tror att priserna kommer att gå ner, medan drygt 10 procent tror på prisuppgång. Varannan tror på stillastående priser. Det visar Valueguards mäklarpanel som gjorts i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet.

– Just nu är förväntningarna på en prisnedgång större än på länge, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, enligt ett pressmeddelandet.

7 – Största indexfallet på tio år

Enligt banken SEB:s senaste boprisindikator, som mäter läget på bostadsmarkanden, faller indexet. Mellan oktober och november föll indexet från 50 till 11, vilket är det största fallet sedan 2007.

– De sjunkande förväntningarna späs på av osäkerheten kring räntan, ränteavdragen, det skärpta amorteringskravet och ett stort mediafokus på frågan, säger säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson, enligt ett pressmeddelande.

8 – Köparnas marknad

I Stockholm menar mäklarna att det nu är köparnas marknad.

– Vi har ett tydligt trendbrott, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Ett tecken på en lugnare marknad är att det nu tar allt längre tid att sälja bostadsrätter i huvudstaden.

9 – FI vill införa tuffare regler

Finansinspektionen, FI, har föreslagit att tuffare amorteringskrav införs från 1 mars 2018. I korthet går reglerna ut på att högt belånade hushåll måste betala av snabbare på bolånet om inte inkomsterna är tillräckligt höga.

Ekonomiprofessor John Hassler varnar och säger att det finns risk för stora prisfall om de skärpta reglerna införs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.