Osäkerhet växer om Storbritannien kommer att lämna EU den 29 mars. Foto: Tolga Akmen/AFP/TT

Över 100 000 svenska företag kan drabbas av hård brexit

Uppdaterad
Publicerad

Sannolikheten för en hård brexit ökar och många svenska företag är både oroliga och oförberedda.

– Företagen är inte så oroliga som jag tycker att de borde vara, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Uppskattningsvis kan över 100 000 svenska företag påverkas av brexit eftersom de har någon typ av handel med Storbritannien.

Om Storbritannien kraschar ut ur EU utan ett nytt avtal, en så kallad hård brexit, så kan konsekvenserna för många bli stora.

Brexit

– Det innebär en massa nya handelshinder, till exempel tullar och begränsad rörlighet för varor och tjänster. Allt det här leder till att det blir dyrare att göra affärer med Storbritannien, säger Günter Mårder, vd för Företagarna, som företräder över 70 000 svenska företag.

Hur väl förberedda är svenska företag?

– När jag pratar med de stora företagen så är de otroligt väl förberedda på alla tänkbara olika scenarier. Men när jag möter vår vanliga medlem, den lilla småföretagaren, så finns inte de resurserna. Småföretagen är inte så oroliga som de jag tycker att de borde vara.

Vilka drabbas hårdast?

– Den bransch som drabbas allra hårdast är den tillverkande industrin, de har ofta både import och export. Ser man på regioner så sticker Småland ut som har en överrepresentation av den typen av företag. Det är en region där jag skulle titta särskilt nog på om man har förberett sig noga.

Finns det företag som tjänar på en hård Brexit?

– Ja, de företag som har produkter där brittiska företag är dominanta. Då kan det finnas en fördel för svenska företag som kan ta marknadsandelar som som plötsligt bjuds ut när det blir för jobbigt att handla med de brittiska.

Handeln med Storbritannien

Storbritannien är en av Sveriges viktigaste handelspartner.

Omkring 15 procent av företagen i Sverige handlar med Storbritannien och landet står för drygt 7 procent av Sveriges import och export.

Den totala importen har ett värde på 139 miljarder kronor och exportvärdet ligger på 140 miljarder kronor.

Storbritannien är därmed den tredje största mottagaren av svenska tjänster och den sjätte största mottagaren av varor.

Källa: Företagarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet