Vissa av bostadsbolagen börjar bli aningen desperata när pengarna inte trillar in. Foto: TT

Rekordmånga nya osålda bostäder

Uppdaterad
Publicerad

På två år har utbudet av nyproducerade bostadsrätter till salu ökat med nästan 300 procent, visar ny statistik.

Flera bolag har i veckan i kvartalsrapporterna vittnat om problemen med att sälja nyproducerade bostäder, främst i Stockholm, något som skapat finansiella problem. Bostadsutvecklingsbolaget Tobin Properties, med inriktning på dyrare bostäder, berättade att man sålt endast tre bostäder under första kvartalet.

– Det är ganska stiltje på marknaden, får man säga, sade Tobin Properties finanschef Per Alnefelt till TT tidigare i veckan.

Nyproducerat har ökat

Nu kommer statistik för vecka 16 från bostadssajten Hemnet som visar på att utbudet av nyproducerade bostadsrätter i Sverige har ökat med 75 procent på ett år, till 11 419 stycken till salu. Det är förmodligen den högsta noteringen någonsin, enligt Hemnets pressansvarige Staffan Tell.

Om man jämfört med samma tidpunkt 2016 har utbudet ökat med 282 procent.

Byggbolagen har redan dragit i nödbromsen, men resultatet av fjolårets rekordhöga byggtakt syns nu allt tydligare.

– Det i kombination med att det går trögare att sälja gör att utbudet fortsätter att växa, säger Staffan Tell.

Vill hitta en lösning

Vissa av bostadsbolagen börjar bli aningen desperata när pengarna inte trillar in. Och åtgärder i form av prissänkningar och avgiftsfria perioder övervägs.

– Jag tror vi kommer använda alla verktyg i verktygslådan, sade Per Alnefelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.